Cele mai murdare sectoare de plajă sunt Constanţa, Eforie şi Mamaia, a anunţat ONG-ul Mare Nostrum, în urma monitorizării plajelor din această toamnă, iar cele mai curate au fost cele din Corbu şi Vama Veche. Cu acest prilej au fost găsite peste 33.000 de deşeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate înregistrată în ultimii cinci ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
ONG-ul Mare Nostrum a anunţat, joi, că a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porţiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie, când au fost verificate opt sectoare de plajă. Cu această ocazie, au fost identificate 33.295 deşeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deşeuri înregistrată din 2014 până în prezent.
 
"Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deşeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deţinea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuţie din punct de vedere al responsabilităţii”, a afirmat Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.
 
În urma acestei acţiuni, s-a constatat că sectorul de plajă cel mai murdar a fost cel din Constanţa, iar cele mai curate - Corbu şi Vama Veche. 
 
 
"Plasticul a guvernat şi această sesiune, elementele din material polimeric artificial însumând 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni, adică 80%. Sectorul din Constanţa este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deşeuri, urmat fiind de Eforie, sector «campion» la capitolul greutate deşeuri, adică 62 de kilograme. Pe al treilea loc se află Mamaia”, se mai arată în comunicat.
 
Sursa citată a precizat că sectoarele cele mai curate sunt cele din Corbu, Vama Veche şi Tuzla.
 
De asemenea, au fost descoperite aproape 18.000 de mucuri de ţigară, peste 6.600 fiind găsite doar în Constanţa. Totodată, reprezentanţii ONG Mare Nostrum au precizat că au mai fost găsite pe plajă scutece, tampoane, seringi şi beţe de urechi.
 
"Faţă de sesiunile trecute, am constatat o creştere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, beţe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor şi mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 - patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de peşte există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, a mai spus Angelica Paiu.
 
 
Mare Nostrum a precizat că anul 2019 a fost cel mai murdar, potrivit raportărilor ONG-ului, cu 45.814 deşeuri înregistrate în sesiunea de primăvară şi în cea de toamnă.
 
"Faţă de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar faţă de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deşeuri”, se mai arată în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.