Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că nu a fost suspus niciunui ”şantaj” de către Donald Trump, suspectat în Statele Unite de faptul că a suspendat un ajutor militar cu scopul de a obţine de la Kiev o anchetă împotriva fiului rivalului său politic Joe Biden, Hunter Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”N-a existat niciun şantaj” de acest fel, a dat asigurări Zelenski într-o conferinţă de presă, referindu-se la o convorbire la telefon din cauza căreia al 45-lea preşedinte al Statelor Unite este vizat de o procedură de destituire iniţiată de aleşii democraţi.

Programul de ajutoare militare ”a fost blocat înainte de convorbirea nostră, iar noi nu am evocat subiectul. Eu nici măcar nu ştiam”, a spus Zelenski într-o conferinţă de presă-maraton într-o cantină la modă la Kiev.

Potrivit preşedintelui ucrainean, un fost umorist ales în aprilie, convorbirea sa la telefon cu Trump ”nu a avut nimic a face cu armele sau cu Burisma”, compania ucraineană cu care a avut legătură o vreme Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden.

”Eu voiam să-l fac (pe Trump) să vină în Ucraina”, a dat asigurări Zelenski.

Plata unui ajutor militar în valoare de câteva sute de milioane de dolari Ucrainei - menit să contracareze ”agresiunea rusă” - a fost suspendată la începutul verii, iar Trump a discutat cu Zelenski câteva zile mai târziu, la 25 iulie.

Potrivit unui avertizor de integritate, miliardarul republican a cerut în această convorbire ca Kievul să-l ancheteze pe fiul rivalului său democrat, după ce dosarele cu privire la Burisma au fost clasate.

Democraţii acuză călocatarul Casei Albe a vrut să şantajeze Ucraina cu ajutorul militar, cu scopul de a obţine o destabilizare arivalului său politic - o formă de amestec în campania electorală interzisă de dreptul american.

Ajutorul american a fost deblocat, până la urmă, la 11 septembrie.

La începutul lui octombrie, parchetul ucrainean a anunţat că reexaminează dosarele clasate în trecut în care este implicat grupul în domeniul gazelor naturale Burisma, dar că acestea par să nu-l vizeze pe fiul lui Joe Biden. Hunter Biden a intrat în Consiliul de Administraţie al Burisma în 2014.

Zelenski şi Trump s-au întâlnit pentru prima oară la sfârşitul lui septembrie, în marja Adunării Generale a ONU, la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.