Donald Trump - supus unor presiuni internaţionale şi în tabăra sa - a dat înapoi, într-o atmosferă de confuzie, după ce a lăsat cale liberă unei ofensive turce împotriva forţelor kurde în Siria, şi a ameninţat Turcia împotriva oricăror excese, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Turcia face ceea ce cred eu, în înţelepciunea mea mare şi inegalabilă, iar asta depşeşte limitele, voi distruge şi aneantiza complet economia Turciei”, a scris pe Twitter preşedintele Statelor Unite.

Sfidând aceste avertismente, vicepreşedintele turc Fuat Oktay a respins marţi ”ameninţările” americane, iar Ministerul turc al Apărării a anunţat că armata şi-a încheiat pregătirile ”în vederea unei operaţiuni” în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), considerate ”teroriste” de Ankara.

În urma unei convorbiri telefonice între Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Casa Albă a anunţat duminică, spre surprinderea tuturor, retragerea forţelor americane staţionate în această regiune, părând să dea undă verde unei operaţiuni turce.

”A venit timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi nesfârşite, dintre care multe sunt tribale, şi să ne aducem militarii acasă”, a scris apoi, luni, preşedintele Trump, acreditând astfel ideea unei retrageri mai vaste, dacă nu totale din Siria.

Această decizie a provocat un val de proteste, inclusiv în tabăra republicană. Trump a fost asaltat de un val de condamnări, inclusiv din tabăra preşedintelui, care se confruntă cu o procedură de destituire, dar care are mai mult ca niciodată nevoie de susţinerea aleşilor republicani.

Senatorul Lindsey Graham, care este pregătit adesea să-l apere, l-a îndemnat ”să revină” asupra acestei retrageri ”aducătoare de dezastru”.

Oficiali americani au depus eforturi să se delimiteze de orice operaţiune militară a Ankarei şi să minimalizeze plecarea militarilor americani desfăşuraţi în apropiere de frontiera turcă - este vorba doar de 50 până la 100 de membri ai Forţelor speciale, care sunt ”redesfăşurabili către alte baze din interiorul Siriei” şi în niciun caz de o ”retragere” generalizată.

ONU SE TEME DE ”CEEA CE ESTE MAI RĂU”

Restul comunităţii internaţionale a avertiat, de asemenea, împotriva consecinţelor unei ofensive turce, după ce ONU a anunţat că ”se pregăteşte de ceea ce este mai rău” în cazul unei noi crize umanitare în Siria, unde războiul s-a soldat din 2011 cu milioane de deplasaţi şi refugiaţi şi cu peste 370.000 de morţi.

Franţa a îndemnat Turcia ”să evite o iniţiativă” care ar dăuna luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Ea a pledat totodată ca detenţia jihadiştilor străini, între care se află numeroşi francezi, în tabere din nord-estul Siriei aflate sub controlul kurzilor să rămână ”sigură”.

Teheranul, alt actor major în conflictul sirian, şi-a exprimat la rândul său opoziţia. Într-o convorbire la telefon cu omologul său turc, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a ”îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale”, potrivit unui comunicat iranian.

Oficiali americani subliniază de-acum că nu au dat nicio ”undă verde” unei operaţiuni turce, confirmând totodată că Statele Unite nu vor opune un baraj militar.

Forţele Democratice Siriene (FDS) au acuzat Statele Unite de ”distrugerea încrederii şi cooperării” şi au avertizat că o operaţiune turcă ar antrena o sergenţă a SI.

Zeci de persoane au manifestat la Al-Qahtaniya, un oraş sirian cu populaţie majoritar kurdă, în apropiere de frontiera cu Turcia, denunţând retragerea amricană.

Forţele americane au început încă de luni dimineaţa să părăsească poziţiile-cheie de la Ras al-Ain şi Tal Abyad, către o bază militară situată între aceste două sectoare, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

FDS, din care fac parte YPG, au săpat tranşee şi tuneluri în aceste zone, dar şi în apropiere de Kobane, în aşetparea unui asalt, potrivit SOHR.

Turcia a efectuat deja două ofensive în nordul Siriei, prima în 2016 împotriva SI, iar a doua în 2018, la Afrin, împotriva YPG.

Săptămâna trecută, Erdogan a avertizat că Turcia ajunge la capătul răbdării faţă de Statele Unite pe tema înfiinţării unei ”zone de securitate” în nordul Siriei, convenită între cele două ţări în august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.