Hotărârile prin care două şcoli din municipiul Buzău au fost comasate au fost suspendate, în urma unei decizii a Curţii de Apel Ploieşti, până la soluţionarea pe fond a dosarului, în care sindicaliştii au cerut anularea acestor decizii. Ei spun că sentinţa este executorie, astfel că peste 420 de elevi trebuie mutaţi înapoi la şcoala la care s-au înscris iniţial, în termen de 72 de ore.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii de la Şcoala generală nr. 6 din municipiul Buzău s-au adresat instanţei în această toamnă după ce Inspectoratul Şcolar şi Consiliul Local Municipal, cu acordul Ministerului Educaţiei, au decis comasarea a două unităţi de învăţământ. Mai exact, cei 426 de copii de la Şcoala nr. 6 au fost mutaţi la şcoala nr. 16, în unitatea de învăţământ rămasă goală autorităţile intenţionând să amenajeze o grădiniţă.

Mutarea copiilor dintr-o şcoală în alta a produs un val de nemulţumire de ambele părţi, atât din partea copiilor, părinţilor şi profesorilor de la Şcoala 6, cât şi din partea celor de la Şcoala 16.

După ce sindicaliştii au mers în instanţă, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis suspendarea executării hotărârilor de comasare a celor două instituţii de învăţământ. Este vorba despre hotărârea Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar, hotărârea Consiliului Local, plus suspendarea a două ordine de ministru. Suspendarea este valabilă până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestora.

"Am mers în instanţă pentru că s-au încălcat foarte multe legi, ordinul de ministru, Legea Educaţiei privind numărul elevilor, s-a încălcat dreptul la educaţie, trebuia ca elevii să înveţe într-un singur schimb. Că aşa e protocolul dintre Minister şi sindicat. Această decizie a instanţei, dată luni după-amiază, înseamnă că nu se mai comasează unităţile şcolare, pentru că în conformitate cu legea contenciosului administrativ suspendarea este executorie, urmând ca procesul în următoarea perioadă să continue doar pe fond, în condiţiile în care unul dintre pârâţi - ISJ, Ministerul Educaţiei sau CLM - va contesta. Rămâne să vedem ce decide ISJ. Dacă nu pune în aplicare decizia instanţei ca elevii să fie mutaţi de la Şcoala 16 la Şcoala 6, în termen de 72 de ore, aşa cum e sentinţa, vom acţiona tot pe calea legală", a declarat profesorul Matei Ghelase, lider de sindicat.

Decizia poate fi atacată cu recurs, însă potrivit instanţei de contencios administrativ, comasarea celor două şcoli este suspendată până la finalizarea procesului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.