Un număr record de ţări au făcut propuneri pentru nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020, a anunţat Academia americană de film.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toamna aceasta, 93 de ţări din întreaga lume au propus producţii spre a fi alese între cele cinci nominalizate care vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020. Înainte de asta, Academia americană de film va alege 10 lungmetraje finaliste. 

Luni seara a fost anunţată lista completă a propunerilor. Ghana, Nigeria şi Uzbekistan concurează pentru prima dată pentru o nominalizare la Oscar, la categoria denumită până anul acesta „cel mai bun film într-o limbă străină”. 

Cel mai mare număr al propunerilor a fost înregistrat în 2017 - 92 de producţii. Anul trecut au fost înscrise 87 de filme.

La gala Oscar din 2019, câştigătorul categoriei a fost desemnat „Roma” al lui Alfonso Cuarón, producţie Netflix. Acesta a fost primul film propus de Mexic care a fost câştigător.

„Dolor y gloria”
„Dolor y gloria”

Pentru un loc în lista nominalizărilor pe 2020 favorite sunt „Parasite” (Coreea de Sud), de Bong Joon-ho, care a câştigat anul acesta trofeul Palme d’Or, „Dolor y gloria” (Spania) al lui Pedro Almodóvar, cu Antonio Banderas în rol principal (premiat la Cannes pentru interpretare), „Les Misérables” (Franţa), de Ladj Ly, premiat de juriul de la Cannes, „Atlantics” (Senegal), de Mati Diop, câştigător al Marelui Premiu la Cannes, „The Boy Who Harnessed the Wind” (Marea Britanie), de Chiwetel Ejiofor, şi „Out Stealing Horses” (Norvegia), premiat la Berlinala de anul acest pentru imagine, regizat de Hans Petter Moland, cu Stellan Skarsgard în rol principal.

România a propus spre nominalizare „La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rol principal.

Academia a impus regula ca filmele propuse să ruleze cel puţin 7 zile în ţara de origine înainte de data limită de înregistrare. În cazul Algeriei, „Papicha” - care are în centru un grup de tinere ce încearcă să organizeze un show de modă sfidând normele - a fost interzis în ţară, iar Academia americană de film a făcut o excepţie şi a permis lungmetrajului regizat de Mounia Meddour să concureze.

Lista scurtă va fi anunţată pe 16 decembrie. Nominalizările vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020, iar cea de-a 92-a gală a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.