Comisia pentru Protecţia Datelor (DPC) din Irlanda a finalizat investigaţii împotriva WhatsApp, divizie a Facebook, şi Twitter, legate de posibila încălcare a reglementărilor europene referitoare la confidenţialitatea datelor, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei, companiile riscând amenzi de ordinul miliardelor de dolari, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investigaţiile vor intra acum în faza decizională, a arătat Graham Doyle, director pentru comunicare la DPC. În cursul acestei etape, directorul pentru reglementare în domeniul datelor, Helen Dixon, va publica decizii preliminare, aşteptate până la sfârşitul acestui an.

Aceste decizii vor fi primele luate de Irlanda referitoare la companii multinaţionale americane de la intrarea în vigoare a noilor reglementări generale privind protecţia datelor (General Data Protection Regulation - GDPR), în mai 2018.

În deciziile preliminare, Dixon va stabili amenzile, dacă vor exista, pentru  încălcarea reglementărilor referitoare la confidenţialitatea datelor. Companiile pot fi amendate cu 4% din veniturile anuale globale. Pentru Facebook, amenda ar putea fi de peste 2 miliarde de dolari, în funcţie de veniturile obţinute în anul fiscal 2018.

Deoarece multe companii mari de tehnologie au sediiile centrale din UE în Irlanda, DPC supraveghează aceste companii.

DPC a deschis peste 12 investigaţii referitoare la companii mari de tehnologie, între care se află Facebook, Apple, Google şi Twitter.

Doyle a spus că DPC a finalizat investigaţia împotriva WhatsApp, referitoare la transparenţă, deschisă anul trecut. DPC a analizat dacă WhatsApp a oferit în mod transparent informaţii utilizatorilor şi altor persoane referitoare la serviciile aplicaţiei.

DPC a încheiat şi o investigaţie împotriva Twitter, a spus Doyle. Investigaţia a fost deschisă ca reacţie la o notificare referitoare la compromiterea unor date, primită din partea companiei în ianuarie 2019.

Comisarul Dixon poate solicita acum informaţii suplimentare din partea Facebook şi Twitter, înainte de a emite deciziile. Deciziile preliminare vor fi trimise apoi altor autorităţi europene de reglementare pentru reacţii, înainte de a fi luate deciziile finale.

Facebook şi Twitter au refuzat să comenteze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.