Uniunea Europeană (UE) a avertizat luni împotriva unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei, deoarece ”o reluare a ostilităţilor ar submina eforturile angajate în vederea unei soluţionări a acestui conflict”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Orice reluare a ostilităţilor va exacerba suferinţele poporului sirian, va antrena deplasări de populaţii şi va submina eforturile politice angajate în vederea soluţionării acestui conflict”, a subliniat Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a Federicăi Mogherini.

Miniştri de Externe ai statelor membre UE au înscris această criză pe ordinea de zi a reuniunii lor, prevăzute lunea viitoare la Luxemburg, a anunţat ea.

”Noi îndemnăm la o încetare a ostilităţilor, în vederea garantării protecţiei civililor şi accesului organizaţiilor umanitare pe tot teritoriul”, a declarat ea.

”Recunoaţtem îngrijorările legitime ale Turciei cu privire la securitatea sa, dar am spus întotdeauna că orice soluţie durabilă a acestui conflict nu se va realiza prin mijloace militare”, a pledat ea.

ONU a declarat luni că se pregăteşte de ceea ce este mai rău în nordul Siriei, după ce Statele Unite au anunţat că nu se opun unei ofensive turce împotriva unei miliţii kurde siriene, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

”Noi nu ştim ce se va întâmpla (...). Ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a declarat într-o conferinţă de presă, la Geneva, coordonatorul umanitar ONU pentru Siria Panos Moumtzis.

Trupele americane desfăşurate în nordul Siriei au început luni să se retragă din sectoare aflate în apropierea frontierei turce, deschizând astfel calea unei ofensive militare turce împotriva forţelor kurde siriene, aliatele Washingtonului în lupta antijihadistă.

Ankara consideră YPG drept ”teroriste”, din cauza legăturii acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdisatn (PKK), o organizaţie kurdă care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritroiul rurc din 1984.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.