De la Sydney la Londra şi Berlin, activişti ecologişti de la Extinction Rebellion (XR) au lansat luni două săptămâni de acţiuni în forţă în lume, pentru a denunţa inacţiunea ”criminală” a guvernelor în faţa crizei modificărilor climatice, antrenând zeci de arestări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La două săptămâni după apelul plin de furie al Gretei Thunberg adresat liderilor planetei, la ONU, ”XR”, o mişcare apărută în 2018 în Regatul Unit, care promovează nesupunerea civilă, a promis să facă probleme în capitalele lumii întregi, lansând mai întâi acţiuni în Noua Zeelandă şi Australia, iar apoi în Europa.

La Londra, care se anunţă epicentrul mobilizării, câţiva activişti s-au legat, luni, de o remorcă pe care se afla o falsă rachetă balistică de tip Trident, în apropierea sediului Ministerului britanic al Apărării, pentru a îndemna astfel Guvernul să folosească fondurile publice în lupta împotriva încălzirii globale.

Activiştii, care vor să blocheze Westminsterul, unde se concentrează puterea în capitala britanică, efectuează acţiuni în mai multe locuri, inclusiv pe podul din faţa Big Ben, pe care poliţia a închis circulaţia.

”Avem nevoie de schimbări radicale”, dar ”Guvernul se ocupă numai de Brexit”, a declarat Harriet Thody, în vârstăde 53 de ani, aşezată pe drum, acoperită cu un steag roz al Extinction Rebellion. ”Stop războiului, stop modificărilor climatice”, se putea citi pe anumite pancarte.

La megafon, unul dintre activişti i-a catalogat drept eroi pe ”colegii” săi, spunând poliţiei că ei ”vin în pace”.

În total 21 de persoane au fost arestate, între care unele încă din weekend, potrivit Poliţiei din Londra.

O ”ceremonie de deschidere” a atras duminică seara sute de persoane în centrul Londrei. Manifestanţii speră să blocheze locuri-cheie, şi anume Podurile Westminster şi Lambeth.

Extinction Rebellion speră să adune în capitala britanică 20.000-30.000 de persoane în cele două săptămâni şi reunească, astfel, de cinci ori mai multă lume decât la acţiunile din aprilie, când activiştii au efectuat timp de 11 zile acţiuni care au perturbat circulaţia, ceea ce a condus la peste 1.100 de arestări.

La Berlin, sute de manifestanţi au luat cu asalt, de la ora locală 4.30 (5.30, ora României) ”marea stea”, unul dintre principalele sensuri giratorii din capitala germană, echipaţi cu saci de dormit şi pături de supravieţuire, pe o termperatură aproiată de 0°C. Alte acţiuni sunt programate la Berlin, şi anume la Poarta Brandenburg.

La Amsterdam, 50 de persoane au fost reţinute, după ocuparea unui pod în apropiere de Muzeul Naţional.

La Paris, sute de activişti ecologişti au ocupat sâmbătă şi duminică, timp de 17 ore, un centru comercial. În cadrul acestei operaţiuni - intitulate ”Ultima ocupare înaintea sfârşitului lumii” - sute de manifestanţi, membri XR, au luat cu asalt un centru comercial care, cu cele 130 de magazine şi restaurante ale sale, în sud-estul Parisului, reprezintă, afirmă ei, un ”simbol al capitalismului”.

”TIMPUL PRESEAZĂ”

Apărut în 2018 în Regatul Unit, ”XR” avertizează împutriva unei iminente ”apocalipse” de mediu. Promovând nesupunerea civilă, s-a extins cu ajutorul reţelelor de socializare şi revendică în prezent 500 de grupuri în 72 de ţări.

În Australia, activiştii preconiezează evenimente precum promulgarea dispariţiei albinelor, o defilare în pielea goală sau un cortegiu funebru pentru planetă.

”Am încercat petiţiile, lobbyul şi manifestaţiile, iar acum timpul presează”, a declarat activista australiană Jane Morton.

”N-avem altă opţiune decât să ne răzvrătim până când Guvernul nostru declară o urgenţă climatică şi ecologică şi ia măsurile care se impun pentru a ne salva”, a adăugat ea.

Metodele folosite în Australia de Extinction Rebellion au determinat lideri politici australieni să îndemne la reducerea prestaţiilor sociale primite de căte manifestanţi şi la denunţarea lor.

"XR" a îndemnat la manifestaţii neviolente în următoarele două săptămâni, în principal în Europa, în America de Nord şi Australia.

Evenimente sunt  prevăzute de asemeneaîn India, la Buenos Aires şi Cap.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.