Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, clasat pe primul loc în alegerile legislative de la 29 septembrie, a fost însărcinat în mod oficial luni de către preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen să formeze un guvern, iar negocierile se anunţă dificile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Voi începe această săptămână discuţii cu toţi liderii partidelor reprezentate în Parlament”, a anunţat Sebastian Kurz în faţa presei. În trecut, negocerile au durat şi până la 129 de zile.

El a precizat că priorităţile sale sunt să înfrunte actuala ”întorsătură economică rea”, să scadă impozitele şi mai mult, să lupte împotriva imigraţiei ilegale şi modificărilor climatice.

După ce se va întâlni cu liderii diverselor partide, Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, îi va anunţa şefului statului numele formaţiunii cu care intenţionează să conducă această ţară membră a Uniunii Europene (UE).

Prezentate joi, rezultatele definitive au confirmat victoria ÖVP al lui Kurz cu 37,46% din voturile exprimate, devansându-i cu mult pe social-democraţi (SPÖ, 21,18%), extrema dreaptă (FPÖ 16,17%), pe Verzi (13,90%)  şi pe liberali (8,10%).

Sebastian Kurz a guvernat timp ce 18 luni împreună cu FPÖ, înaintea unui scandal de corupţie care afectează extrema dreaptă şi care a pus capăt prematur Guvernului.

Primul său Executiv, format în decembrie 2017, nu a rezistat unor dezvăluiri compromiţătoare cu privire la fostul lider al naţionaliştilor şi numărul doi n Guvern Heinz-Christian Strache.

Guvernul a făcut implozie în mai, iar FPÖ, vizat de noi suspiciuni de deturnare de fonduri în septembrie, a suferit un vort de sancţionare în alegerile anticipate, pierzând 9,8 puncte procentuale faţă de alegerile precedente.

”Noi nu vedem rezultatul alegerilor ca pe un mandat în vederea formării unui guvern”, declara săptămâna trecută noul lider al FPÖ, Norbert Hofer. ”Dar dacă o situaţie neprevăzută s-ar produce anul viitor şi nu va exista în continuare un guvern, FPÖ ar putea să reevalueze situaţia”.

Privat de aliatul său, Sebastian Kurz ar putea să revină la coaliţia cu social-democraţii, care au înregistrat cel mai slab scor din istoria lor, sau să facă un viraj de 180 de grade şi să se alieze cu Verzii, marii câştigători ai scrutinului, care au obţinut zece puncte procentuale în plus faţă de ultimele alegeri.

Liderul ecologist Werner Kogler a avertizat că intenţionează să facă un pact cu acesta numai dacă efectează o ”schimbare politică radicală”, reclamând angajamente concrete în probleme de mediu.

Alexander Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, a apreciat luni că ”protecţia mediului” ar trebui să fie luată foarte în serios de viitorul Executiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.