Sauli Niinisto probabil îşi va aminti mult timp vizita sa la Casa Albă din octombrie 2019, nu din cauza frumuseţii sau solemnităţii locului, ci din cauza violenţei diatribelor locatarului acesteia, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele finlandez a fost martorul - mut şi şocat - al frustrării dezordonate a lui Donald Trump, înfuriat de o procedură de destituire care-i umbreşte mandatul şi îi afectează şansele realegerii în 2020.

”Este un om care vorbeşte puţin, îmi place asta la el”, a lansat preşedintele american în Biroul Oval după declaraţii foarte scurte ale omologului său.

Apoi s-a lansat într-un lung monolog, agresiv, dezlânat.

”Ceea ce se întâmplă e o ruşine!”.

”Există presă coruptă în această ţară!”.

”Ei au încercat să mă destituie din ziua în care am fost ales. Ştiţi de ce? Au eşuat!”.

”Toată această afacere se învârteşte în jurul unei simple conversaţii!”.

Dându-şi seama brusc că invitatul său a fost complet eclipsat, se opreşte un moment şi se întoarce către acesta, aşezat în dreapta sa.

”Îmi pare rău să vă deranjez cu asta, domnule preşedinte. Sunt atâtea lucruri despre care trebuie să vorbim”.

Sauli Niinisto nu clipeşte. Donald Trump continuă şi mai aprig, atacându-l pe posibilul său rival democrat în scrutinul din 2020, pe care este acuzat că a vrut să-l murdărească.

”Fiul lui (Joe) Biden (Hunter Biden) este corupt, iar (Joe) Biden este corupt. Biden n-a fost niciodată un tip inteligent şi este şi mai puţin azi”.

Lansează o nouă tiradă, de această dată cu privire la jurnaliştii de la The Washington Post (WP), pe care-i acuză că au scris o carte ”necinsitită” despre politica sa a imigraţiei.

În realitate, cartea a fost redactată de jurnalişti de la The  New York Times (NYT), însă miliardarul republican s-a pornit, nu-l mai opreşte nimic.

În carte se arată, între altele, că Trump ar fi vrut să pună să se sape tranşee pline cu aligatori, pentru a-i împiedica pe imigranţi să traverseze frontiera care desparte Mexicul de Statele Unite.

”N-am spus-o niciodată, nu m-am gândit niciodată la asta!”, replică Trump, un ecou la un tweet matinal. ”Sunt, poate, dur în securitatea frontierelor, dar nu chiar aşa. Presa a înnebunit, Fake news!”.

”PUNEŢI-I O ÎNTREBARE!”

Un jurnalist finlandez îşi încearcă norocul, în toiul atacului.

Ce poate învăţa preşedintele Statelor Unite de la Finlanda care este, potrivit unui studiu ONU, cea mai fericită ţară din lume?

”Scapi de (Nancy) Pelosi, scapi de (Adam) Schiff vicleanul”, îi răspunde el, evocându-i pe cei doi democraţi din Camera Reprezentanţior, ţinte ale răzbunării sale.

”Finlanda este o ţară fercită (...), el este un lider fericit”, adaugă el, întorcându-se către Sauli Niinisto. Toată lumea rămâne perplexă.

Un pic mai târziu, într-o conferinţă de presă comună, în prestigioasa "East Room", cu enormele sale lustre şi marile oglinzi aurite, jena este şi mai palpabilă.

Toate întrebările se concentrează asupra ”Impeachment”-ului. Donald Trump se dezlănţuie împotriva presei.

Un jurnalist american insistă: ce căuta să obţină de la omologul său american ucrainean Volodimir Zelenski atunci când i-a cerut să ancheteze cu privire la Joe Biden?

Donald Trump îşi pierde calmul. ”Noi îl avem pe preşedintele Finlandei, puneţi-i o întrebare! Nu fiţi nepoliticos!”. Jenă, din nou, în sală.

Întrebat despre declaraţiile sale foarte puţin prezidenţiale din ultimele zile, Trump, care a denunţat o ”lovitură de stat” şi i-a acuzat pe democraţi că fac pe toată lumea să piardă timpul cu ”prostii”, dă asigurări că toate declaraţiile sale sunt atent gândite.

”Credeţi-o dacă vreţi, eu îmi aleg cuvintele cu multă atenţie”.

Ben Rhodes, un fost consilier apropiat al lui Barack Obama consideră că această zi aparte şi ”prăbuşirea sub ochii întregii lumi” a preşedintelui american ridică o singură întrebare şi numai una.

”Republicanii cred sincer că Trump are caracterul să ocupe postul de cel mai puternic om din lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.