Premierul australian Scott Morrison a minimalizat miercuri importanţa unei convorbiri telefonice cu Donald Trump, în care acesta i-a cerut să-l ajute să adune informaţii menite să discrediteze ancheta procurorului special Robert Mueller privind amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scott Morrison a catalogat acest apel telefonic drept ”scurt şi obişnuit”, afirmând că preşedintele american i-a cerut pur şi simplu să stabilească ”un punct de contact” în interiorul Guvernului australian, în vederea unor investigaţii cu care Trump spera să discrediteze acuzaţii cu privire la un amestc rus în campania sa.

”Conversaţia a fost obişnuită”, a declarat la postul Sky News premierul australian, care provine din Partidul Liberal (centru-dreapta).

”Noi am spus că suntem pregătiţi să ajutăm şi să cooperăm în această anchetă, ceea ce nu este neobişnuit. Statele Unite sunt un aliat important, de fapt cel mai important aliat al nostru, iar noi obişnuim să împărtăşim multe informaţii”, a declarat Scott Morrison.

”Sincer, ar fi fost mai surprinzător dacă am fi ales să nu cooperăm”, a adăugat el.

Cu doar câteva ore mai înainte, conducătorul opoziţiei australiene, laburistul Anthony Albanese, a cerut să afle ce informaţii a transmis Canberra Washingtonului.

Scott Morrison nu a dezvăluit informaţiile pe care Australia le-ar fi furnizat eventual Statelor Unite, afirmând că procesul este de-acum de resortul administraţiei.

Cotidianul american The New York Times (NYT) a dezvăluit sâmbătă că, într-o recentă convorbire telefonică, preşedintele american i-a cerut premierului australian să-l ajute pe secretarul său al Justiţiei Bill Barr să adune elemente cu scopul de a discredita ancheta rusă a lui Robert Mueller.

Democraţii americani au lansat săptămâna trecută o anchetă în vederea destituirii lui Donald Trump, pe care-l acuză că i-a cerut omologului său ucrainean Volodimit Zelenski, într-o convorbire la telefon, la 25 iulie, să ancheteze cu privire la fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în alegerile prezidenţiale din 2020.

La fel ca în cazul convorbirii telefonice din centrul scandalului ucrainean şi anchetei în vederea destituirii, Casa Albă ar fi limitat - un demers rar - accesul la transcrierea acestui apel telefonic între Trump şi Morrison la un grup mic de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.