Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat Roma, miercuri, cu privire la riscul ca China să profite de tehnologia mobilă 5G ”pentru a-şi consolida puterea”, un avertisment căruia omologul său italian Luigi Di Maio i-a răspuns că Italia este în siguranţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de Stat american a declarat că a discutat despre acest lucru încă de marţi, când a sosit într-o vizită în Italia, cu preşedintele italian Sergio Mattarella şi cu premierul Giuseppe Conte, iar miercuri cu Di Maio.

”Dacă China este dispusă la o competiţie pe o bază sănătoasă, atunci totul merge bine. Dar când apare Partidul Comunist pentru a face o investiţie care serveşte la consolidarea puterii sale politice sau ameninţă securitatea unei naţiuni, ea trebuie protejată”, a declarat Pompeo într-o conferinţă de presă comună cu Di Maio.

Evocând o ”abordare de predator a Chinei în investiţiile sale”, el a dat asigurări că este vorba despre ”temeri împărtăşite” de către Statele Unite şi Italia, de care este ”sigur că va fi atentă, pentru că ea doreşte să protejeze datele întreprinderilor şi populaţiei sale”.

Gigantul chinez în domeniul telefoniei Huawei, pe care Washingtonul îl acuză de spionaj în contul Beijingului, s-a declarat pregătit, în iulie, să investească 3,1 miliarde de dolari (2,75 miliarde de euro) până în 2021 în Italia şi să creeze astfel 3.000 de locuri de muncă.

Luigi Di Maio a asigurat, la rândul său, că Italia este ”una dintre ţările cele mai avansate în domeniul securităţii 5G”.

Italia a implementat de curând ”golden power", o putere specială care permite Guvernului să verifice că nu există vreun pericol la adresa securităţii sale naţionale. De asemenea, o lege care a intrat în vigoare de curând încadrează securitatea cibernetică prin implemntarea unui comitet ”care va verifica securitatea tuturor sistemelor”.

Tânărul ministru, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, populistă şi antisistem), a îndemnat ”să se facă distincţia între acorduri comerciale” încheiate de Italia cu Beijingul şi ”îngrijorările cu privire la infrastructuri strategice”. Cooperarea cu Statele Unite cu privire la  acestui punct va fi ”consolidată”, a subliniat el.

În martie 2019, Beijingul şi Roma au semnat un protocol de acord ”neconstrângător” care pecetluia intrarea Italiei în ”noile drumuri ale mătăsii”, în pofida unor îngrijorări exprimate de Bruxelles şi Washington. Ea a fost prima ţară din cadrul G7 care a intrat în acest proiect faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de beijing în 2013.

”Noi suntem aliaţii Statelor Unite şi le împărtăşim îngrijorările cu privire la probleme ca 5G”, a subliniat Di Maio.

”Noi nu vom participa la acorduri comerciale care pot implica suveranitatea ţării noastre”, i-a garantat el interlocutrului său, dând asigurări că totul se face cu respectarea ”regulilor şi principiilor în vigoare în Europa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.