Premierul italian Giuseppe Conte a aurorizat întâlniri între un oficial american de rang înalt şi serviciile secrete italiene, în cadrul eforturilor lui Donald Trump de a discredita ancheta lui Robert Mueller cu privire la legături între miliardarul republican şi Rusia, dezvăluie miercuri presa italiană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Giuseppe Conte a aprobat două întâlniri între secretarul american al Justiţiei Bill Barr şi şeful serviciilor italiene de informaţii, generalul Gennaro Vecchione, dezvăluie Corriere della Sera, cel mai mare cotidian italian.

Bill Barr a avut contacte cu oficiali şi serviciile secrete din Australia, Marea Britanie şi Italia, cu scopul de a aduna elemente cu care să discrediteze ancheta Mueller, a dezvăluit sâmbătă The New York Times (NYT).

Mueller prezintă în raportul său efroturile Rusiei de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, însă anchetatorii nu au găsit probe ale unei înţelegeri între Moscova şi anturajul candidatului republican.

Potrivit presei italiene, Bill Barr a venit în august la Roma pentru a aduna elemente despre ancheta lui Mueller şi ar fi revenit vinerea trecută pentru a se întâlni din nou cu generalul Vecchione, chiar înainte de sosirea marţi la Roma a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Preşedintele american, aflat în campanie în vederea unei realegeri în 2020,, a prezentat ancheta lui Mueller ca pe o conspiraţie împotriva sa şi a ordonat Departamentului Justiţiei să lanseze o contraanchetă.

Potrivit presei locale, Bill Barr a cerut serviciilor secrete italiene să-i furnizeze cât mai multe informaţii despre Josef Mifsud, un profesor universitar maltez care preda la Roma, pe care americanii îl suspectează că ar fi un spion în solda italienilor sau britanicilor.

Mifsud i-ar fi promis fostului consilier al campanei lui Trump George Papadopoulos să-i furnizeze informaţii împotriva lui Hillary Clinton, în timpul campaniei din 2016.

Acest profesor a lucrat la Universitea Link Campus, la Roma, până în 2017, când Papadopoulos a fost încarcerat din cauză că a minţit agenţia americană de informaţii FBI.

Papadopoulos este convins că Mifsud făcea parte dintr-un grup de ”spioni” folosiţi cu scopul de a-l prinde pe Trump într-o capcană, o poziţie tot mai susţinută de Casa Albă.

Înainte să-şi piardă urma, Mifsud ar fi fost găzduit până în mai 2018, dezvăluie Corriere, într-un apartament al unei societăţi cu legături cu Link Campus.

Această universitate ar avea legături cu serviciile secrete şi cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), partidul dominant în majoritatea guvernamentală italiană, căruia Conte îi este apropiat, potrivit presei.

Cotidianul La Repubblica dezvăluie că Bill Barr l-a ”avertizat” pe generalul Vecchione că legăturile dintre Link şi M5S, al cărui lider este ministrul de Externe Luigi Di Maio, ar putea să dăuneze cooperării nilaterale americano-italiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.