Diplomatul american Zalmay Khalilzad şi cofondatorul talibanilor Abdul Ghani Baradar, principalii artizani ai negocierilor cu privire la Afganistan, cărora Donald Trump le-a pus capăt la începutul lui septembrie, se află amândoi în mod simultan în Pakistan miercuri, declară surse concordante pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khalilzad "se află la Islamabad săptămâna aceasta, pentru a participa la consultări cu omologii săi pakistanezi”, care ”au loc în urma unor discuţii” între Statele Unite şi Pakistan în cursul Adunării Generale a ONU, săptămâna trecută, la New York, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite în Pakistan.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabihullah Mujahid a anunţat, la rândul său, pe Twitter, că mollahul Baradar ”ajunge în Pakistan pe 2 octombrie”, miercuri, în cadrul unei ”vizite formale” şi pentru a purta ”discuţii cu oficiali cu privire la diverse probleme-cheie”.

Era necunoscut imediat dacă cei doi intenţionau să se întâlnească, eventual să relanseze negocieri bilatrale între Statele Unite şi talibani, zgomotos întrerupte la 7 septembrie, după un an de discuţii.

Preşedintele american Donald Trump şi-ajustificat decizia de a le pune capăt evocând moartea unui militar american într-un atentat sângeros al insurgenţilor la Kabul.

Miliardarul republican a anulat, cu aceeaşi ocazie, un summit secret cu talibanii, prevăzut potrivit spuselor sale la Camp David, prestigioasa reşedinţă secundară a preşedinţilor americani.

În timpul procesului negocierilor, Zalmay Khalilzad a dezvăluit puţine detalii despre ”acordul de principiu” pe care afirmă că l-a încheiat cu talibanii.

Acesta ar urma să permită o retragere treptată a militarilor americani din Afganistan, în schimbul unor garanţii de securitate, unei ”reduceri a violenţelor” şi lansării unor negocieri directe între talibani şi Guvernul de la Kabul.

La jumătatea lui septembrie, talibanii s-au declarat pregătiţi să reia negocierile. ”Uşile sunt deschise în vederea unor negocieri”, anunţa negociatorul lor şef Sher Mohammad Abbas Stanikzai.

”Preşedintele a anunţat în mod clar că nu va negocia un acord de pace atât timp cât talibanii continuă aceste atacuri”, anunţa la rândul său Casa Albă într-un comunicat.

Eşecul negocierilor cu privire la Afganistan constituie un revers major pentru Pakistan, care spera ca eforturile sale de a-i aduce pe extremiştii afgani la masa negocierilor să aibă succes, în contextul în care Islamabdul se află din nou într-o înfruntare cu India pe tema regiunii disputate a Caşmirului.

”Ar fi o mare tragedie ca aceste negocieri să nu avanseze”, declara în septembrie premierul pakistanez Imran Khan. ”Noi ne consacrăm toate forţele acstei probleme”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.