Suprafaţa de birouri Clasa A care va fi livrată în 2020 în Cluj – Napoca va scădea cu aproximativ 14% comparativ cu 2019, în condiţiile în care rata de neocupare a birourilor Clasa A este de 6,3%, potrivit unui raport transmis, miercuri, de compania de consultanţă imobiliară SVN România. Cluj – Napoca reprezintă a doua piaţă de birouri din România, după Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2019, s-au livrat 23.900 metri pătraţi birouri Clasa A în Cluj-Napoca, cu peste 140% mai mult faţă de 2018.

”2020 va aduce mai puţine birouri Clasa A în Cluj – Napoca, într-un context în care spaţiile care sunt neocupate în acest moment reprezintă 6,3% din stocul existent. Cu toate acestea, investitorii vor avea o competiţie puternică în clădirile de birouri Clasa A, unde peste 18.000 de metri pătraţi sunt disponibili spre mutare imediată”, se arată în comunicat.

Astfel, suprafaţa de birouri Clasa A care se va livra în Cluj – Napoca în 2020 va scădea cu aproximativ 14% comparativ cu 2019. Clădirile de birouri Clasa A programate spre livrare anul viitor în oraş însumează 20.500 de metri pătraţi. În acest an s-au livrat 23.900 de metri pătraţi birouri Clasa A, cu peste 140% mai mult faţă de 2018.

Cluj – Napoca reprezintă a doua piaţă de birouri din România, cu un stoc de 273.860 de metri pătraţi de birouri clasa A, stocul total de birouri, incluzând şi clădirile Clasa B, ajungând la 315.800 de metri pătraţi.

”Chiar dacă un procent semnificativ din birourile care se vor livra anul viitor în oraş sunt deja pre-închiriate, nu considerăm că asistăm la o piaţă a dezvoltatorilor. Majorarea continuă a veniturilor şi cotele foarte reduse ale somajului menţin o tensiune pe piaţa forţei de muncă, implicit şi în ceea ce priveşte uşurinţa cu care companiile îşi extind afacerile. În plus, există o suprafaţă semnificativă de birouri Clasa B disponibilă, în clădiri cu specificaţii tehnice foarte bune, clădiri care pot reprezenta o opţiune reală pentru unele companiile aflate în căutarea unui spaţiu de birouri”, afirmă Cristian Şimon, Head of Commercial Office SVN Romania | Cluj.

Consultanţii companiei au intermediat în ultimele 18 luni închirierea a 18.250 de metri pătraţi de birouri în Cluj – Napoca, reprezentând dezvoltatorii celor mai importante proiecte livrate în oraş. Printre cele mai importante tranzacţii se numără închirierea a 7.100 de metri pătraţi în Vivido, a 5.850 de metri pătraţi în Andvancity, a 3.300 de metri pătraţi în proiectul Scala şi a 800 de metri pătraţi în Park Tower.

Totodată, 18.000 de metri pătraţi în clădiri de birouri Clasa B sunt disponibili spre relocare imediată, o suprafaţă semnificativă care ar putea influenţa cererea existentă pentru clădiri Clasa A.

Chiriile pentru cele mai bune spaţii de birouri din Cluj – Napoca au rămas neschimbate în ultimii doi ani, la o valoare lunară de 13 – 15 euro / metru pătrat, în timp ce chiriile lunare pe segmentul spaţiilor de birouri Clasa B sunt cuprinse între 8 şi 11 euro / metru pătrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.