Ostilităţile s-au deschis în cadrul extremei drepte, care a înlănţuit scandal după scandal înaintea unei umilitoare înfrângeri, duminică, în algerile legislative şi îşi afişează de-acum disensiunile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub presiunea foştilor săi acoliţi, Heinz-Christian Strache, fostul şef al FPÖ şi personajul-cheie în scandalurile care au sublminat campania partidului, şi-a anunţat marţi retragerea din viaţa politică. El îşi pune totodată ”în suspans” apartenenţa la partid.

Această replică era minimul cerut de către cadre din FPÖ care participă la o reuniune de criză marţi în vederea schiţării unei strategii după înfrângerea electorală suferită.

Cu 16,2% din sufragiile exprimate în alegerile legislative, potrivit rezultatelor aproape definitive, FPÖ pierde aproape zece puncte procentuale faţă de alegerile din 2017, care au propulsat extrema dreaptă la putere, într-o coaliţie cu dreapta lui Sebastian Kurz. Cele două partide îşi prezentau alianţa ca pe un model pentru Europa.

”A fost o campanie incredibil de dificilă, a trebuit să purtăm o cruce”, a lansat Norbert Hofer, noul şef al FPÖ, după anunţarea rezultatelor.

El l-a înlocuit în mai pe Strache, după izbucnirea scandalului Ibizagate.

Filmat cu camera ascunsă în timp ce propunea licitaţii publice, în 2017, unei tinere care se dădea drept nepoata unui oligarh rus, Heinz-Christian Strache a demisionat din toate funcţiile, inclusiv cea de vicecancelar al lui Sebastian Kurz.

Întregul Guvern l-a urmat în căderea sa.

Lui Strache i se reproşează, acum, că a trăit pe picior mare pe spinarea FPÖ şi că şi-a plătit cheltuielile personale din banii partidului. Aceste noi dezvăluiri şi anunţarea unei anchete judiciare, cu câteva zile înainte de alegeri, i-au afectat formaţiunea.

Strache neagă orice nereguli. După 14 ani la conducerea partidului pe care l-a condus la vârf, acest tribun islamofob s-a hotât cu mare dificultate la această retragere strategică. El nu a încetat să paraziteze campania electorală, postând mesaje pe Facebook, ”cel mai mare portal populist din ţară” potrivit săptămânalului Falter, pe care acesta are 800.000 de abonaţi.

COALIŢIE SAU OPOZIŢIE

Strache a dat asigurări marţi că vrea ”să evite cu orice preţ sfâşieri şi disensiuni” în familia sa politică, însă unii îi atribuie intenţia de a lansa o formaţiune concurentă FPÖ.

Aşa a făcut predecesorul său Jörg Haider - un pionier al populismului -, care şi-a înfiinţat partidul în 2005, după ce a fost îndepărtat din FPÖ.

Accesul la putere nu-i prieşte acestei formaţiuni înfiinţate de către foşti nazişti, în anii '50. FPÖ a fost responsabilă de căderea a patru coaliţii gvernamentale la care a participat de la sfârşitul celui e-al doilea Război Mondial.

În urma rezultatului de duminică, partidul a anunţat că privilegiază o cură de opoziţie, după ce şi-a construit toată campania pe tema unei reconstrucţii a aianţei cu Sebastian Kurz.

Acest anunţ l-a luat prin surprindere pe învingătorul scruitnului. Cu 37,5% din voturi, şeful conservatorilor este de-acum obligat să se îndrepte către social-democraţi (21,2%) sau ecologişti (13,8%) pentru a forma o coaliţie.

”Dacă vrea să supravieţuiască, FPÖ trebuie să se reiventeze”, declară Andreas Mölzer, unul dintre cele mai vechi cadre ale formaţiunii, citat de presa austriacă. ”El trebuie să plece la cucerirea credibilităţii sale pierdute, iar pentru asta trebuie să rămână o vreme în opoziţie”.

Întoarcerea sa rapidă la frâiele ţării cu 8,8 milioane de locuitori nu ar putea fi exclusă. În 2002, această formaţiune a renunţat la putere după o usturătoare înfrângere electorală, însă conservatorii i-au luat la guvernare, după eşecul negocierilor cu alte formaţiuni politice.

FPÖ îşi păstrează o puternică bază electorală şi rămâne unul dintre partidele de extremă dreapta cel mai bine implantate în Europa.

Liderii celor cinci partide politice reprezentate în noul Parlament urmează să fie primiţi, începând de miercuri, de către şeful statului în vederea începerii unor negocieri care se anunţă îndelungate.

Liderul Verzilor Werner Kogler a avertizat marţi că dacă "Grünen" vor încheia o alianţă cu Sebastian Kurz, aceasta nu va vedea lumina zilei înainte de ”Paştele din 2020”, atât de numeroase sunt divergenţele de aplanat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.