Primăria Sectorului 3, împreună cu producătorul de tutun British American Tobacco, au anunţat marţi că vor monta primele 300 de scrumiere în puncte cu circulaţie intensă, de exemplu la intersecţii, în pieţe sau în staţiile de transport în comun, iar primarul de sector, Robert Negoiţă, a aprecizat că amenzile pentru nerespectarea curăţeniei sunt între 2.000-5.000 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu încurajez fumatul, nu acesta este scopul. Însă sunt oameni care fumează şi trebuie să le creeăm condiţii. Iar păstrarea curăţeniei ne priveşte pe toţi cei care ne dorim civilizaţie. Este treaba fiecăruia să menţinem curăţenia”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind totodată că sancţiunile pentru nerespectarea curăţeniei sunt între 2.000 şi 5.000 lei.

Primăria Sectorului 3 aplică 100 de amenzi pe zi, a precizat edilul, fără a specifica dacă sunt amenzi în general sau numai acelea pentru nerespectarea curăţeniei.

Negoiţă a mai spus că, dacă de exemplu un şofer este prins că îşi goleşte scrumiera la semafor, el poate fi amendat, însă nu pot fi aplicate amenzi în baza dovezilor de pe camerele video.

”Legislaţia din România în Ev Mediu, nu putem amenda şoferii pe care îi surprindem pe cameră că aruncă chiştoace pe jos. Dar când îi prindem în fapt îi amendăm. Campania lansată alături de BAT completează demersurile Primăriei Sectorului 3 pentru un #SectorCurat, fiind, şi de această dată, primii în România care implementăm un sistem modern de colectare a resturilor de ţigarete şi transformarea lor în ceva util. Economia circulară este esenţială, iar marile oraşe ale lumii adoptă proceduri moderne în această direcţie”, a mai spus el.

În mare parte, scrumierele sunt deja montate, în zone aglomerate precum pieţe, intersecţii, staţii de transport în comun.

La rândul lor, reprezentanţii British American Tobacco spun că acesta este un proiect pilot, iar mucurile de ţigări vor fi valorificate energetic.

”Mucurile de ţigară vor fi colectate selectiv şi valorificate energetic, o premieră în România. Credem în alegeri informate şi asumate şi mai credem că fiecare dintre noi are un rol în asigurarea unui oraş curat. Tocmai de aceea, îndeosebi acum când tehnologia permite valorificarea energetică a chiştoacelor, vrem să încurajăm fumătorii să-şi arunce chiştoacele acolo unde le este locul: în scrumiere, nu pe stradă”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic şi relaţii publice, British American Tobacco Aria Europa Centrală şi de Sud.

Urmează ca în viitor campania să fie dezvoltată şi în alte zone din Capitală, afirmă ea, precizând că se poartă discuţii şi cu alte municipalităţi.

”Ne-am propus ca, până în anul 2025, 95% din toate deşeurile să fie reciclate”, a precizat Ileana Dumitru.

Toate chiştoacele colectate selectiv în acest fel vor fi valorificate energetic, ceea ce reprezintă o premieră în România. Valorificarea energetică a chiştoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, de exemplu în Canada şi Statele Unite ale Americii, dar şi în câteva state din Europa precum Franţa, Germania sau Marea Britanie.

”Mucurile de ţigară colectate selectiv vor ajunge în centrul de transfer al Direcţiei Salubritate Sector 3, unde vor fi supuse unui proces de tratare, şi ulterior transferate către o instalaţie de coincinerare cu recuperare de energie, cu o capacitate de peste 12 tone/oră. Prin valorificarea energetică a mucurilor de ţigară colectate selectiv scade cantitatea de resurse naturale utilizate în procesul tehnologic de fabricaţie a cimentului. Datorita compoziţiei, mucurile de ţigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive”, a explicat Andrei Dinescu, director marketing Green Academy.

British American Tobacco are o cotă de 53% din piaţa tutunului din România.

  
  
  
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.