Un post de frontieră crucial în comerţul între Irak şi Siria a fost redeschis luni, a constatat un corespondent AFPTV, după ce terminalul s-a aflat pe mâna grupării jihadiste Statul Islamic (SI) din 2014 în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, primele camioane cu marfă au tranzitat al-Qaim - numit Bukamal de partea siriană - unicul punct de trecere între cele două ţări, controlat de o parte de către regimul de la Damasc al lui Bashar al-Assad, iar de cealaltă de către autorităţile federale de la Bagdad.

Alt terminal a fost distrus în întregime în confruntări armate, iar restul trecerilor situate de-a lungul imensei frontiere - în mare parte deşertică, dar şi muntoasă, iar astfel foarte dificil de controlat - se află pe mâna kurzilor, autonomi în Irak şi care se bucură de o semiautonomie în Siria.

În 2014, când au cucerit aproape o treime din teritorul irakian şi porţiuni largi din Siria, jihadiştii din SI au retrasat frontierele prin autoroclamarea ”califatului” lor.

În mod simbolic, ei au atacat cu buldozerul barierele fizice ridicate de Irak şi Siria şi au preluat controlul asupra acestei frontiere foarte poroase.

Al-Qaim, situat în vestul extrem al provinciei deşertice irakiene Anbar, care se întinde până la marginea Bagdadului, este de mult timp o zonă de contrabandă, în care trăiesc triburi de o parte şi de alta a frontierei.

De cealaltă parte, Bukamalul este un oraş în provincia siriană Deir Ezzor, în care SI şi-a apărat ultimul petec de pământ înainte de căderea ”califatului” său, în martie.

Ministrul sirian de Interne Mohammad Khaled al-Rahmoun a salutat redeschiderea, în care vede ”rezultatul victoriei celor două popoare împotriva grupărilor teroriste armate indiferent cine sunt ele, cu SI în frunte”, referindu-se astfel al gruparea jihadistă, dar şi la opoziţia armată faţă de regimul lui al-Assad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.