Armata rusă a anunţat că a distrus, de la începutul anului, aproximativ 60 de drone lansate de insurgenţii din Siria împotriva bazei sale de la Hmeimim, situată în apropierea unor teritorii aflate în continuare sub controlul unor jihadişti şi rebeli, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit generalului Igor Konaşenkov, 52 de drone şi 27 de rachete au fost interceptate de către forţele ruse la această bază, situată în regiunea Latakia - fieful regimului lui Bashar al-Assad în nord-vestul ţării.

Toate atacurle au fost respinse, a declarat el vineri pentru presă.

”Sistemul poate părea rudimentar, însă el permite lansarea unor obuze la doi kilometri”, a declarat generalul Konaşenkov, într-o vizită de presă, organizată de armata rusă în Siria.

Majoritatea atacurilor proveneau din satele Khan Sheikhoun şi Latamne, ambele recucerite în august de armata siriană, care afirmă că a descoperit aici ateliere de fabricare a unor drone, în vaste complxe subterane.

Însă drone sunt lansate, de asemenea, de alte sectoare ale provinciei Idleb, ultimul mare bastion rebel şi jihadist din Siria şi care face obiectul unui fragil armistiţiu între Moscova şi Ankara în vederea evitării unei ofensive de mare amploare a regimului.

Rusia dispune, la Hmeimim, de sisteme de apărare antiaeriană de tip Panţir S-1 şi de tip Tor M-2, care servesc la interceptarea dronelor, dar şi de baterii ultimul răcnet de tip S-400.

Sisteme de tip S-300, mai vechi, sunt staţionate la baza sa navală de la Tartus, mai la sud.

Potrivit generalului, rebelii îşi îmbunătăţesc în permanenţă tehnologia, prin drone care pot să atingă ţinte aflate la 250 de kilometri distanţă şi să zboare la o altitudine de patru kilometri, ceea ce la face mai dificil de detectat. Unele drone sunt dirijate de la distanţă, iar altele sunt lansate către o ţintă precisă.

La 11 august, baza a respins un atac ”masiv” implicând şase drone. Într-un atac anterior, la 3 septembrie, două drone au atacat din direcţii diferite.

La sfârşitul lui aprilie, regimul sirian şi aliatul său rus şi-au intensificat campania de bombardamente împotriva provinciei Idleb şi mai multor sectoate adiacente, în regiunile Hama, Alep şi Latakia,

Peste 1.000 de civili au fost ucişi în raiduri, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR). Un armistiţiu a fost instituit de Moscova la sfârşitul lui august, dar rămâne fragil.

Războiul din Siria, declanşat în 2011 prin reprimarea sângeroasă a unor manigfestaţii în favoarea democraţiei, s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.