Scandalul ucrainean, care ameninţă să-i răstoarne preşedinţia republicanului Donald Trump, îl afectează totodată pe marele său rival aşteptat în alegerile prezidenţiale americane din 2020, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El ar putea, astfel, să beneficieze de faptul că a fost propulsat în mod direct în ring împotriva miliardarului, eclipsându-şi numeroşii rivali în alegerile democrate, însă Joe Biden riscă, de asemenea, să iasă rănit din acest duel fără milă.

”Aceasta a fost cea mai bună săptămână a noastră de strângere de fonduri de la” intrarea sa în alegerile primare democrate, în aprilie, a declarat vineri pentru AFP un reprezentant al campaniei sale.

Este un anunţ triumfalist, după o săptămână care a început cu un Joe Biden în continuare lider, dar în pierdere de viteză în media sondajelor cu privire la învestitura democrată.

Între timp, partenerii săi democraţi au zguduit Washingtonul, deschizând marţi o anchetă în vederea unei proceduri de destituire a lui Donald Trump.

Furios, miliardarul republican şi-a multiplicat atacurile împotriva fostului vicepreşedinte al lui Barack Obama, încercând să reîndrepte reflectoarele asupra familiei Biden, pe care o acuză că are interese suspecte în Ucraina.

ANCHETAREA LUI BIDEN

Înghiţit de scandal, Joe Biden încearcă să se ţină la distanţă.

Problemele acestui om căruia îi place să vorbească cu pasiune despre rudele sale au venit prin fiul său Hunter Biden.

În vârstă de 49 de ani, acest avocat şi lobbyist a intrat în 2014, pe când tatăl său era vicepreşedinte, în Consiliul de Administraţie (CA) al grupului în domeniul gazelor naturale Burisma din Ucraina.

În acelaşi moment, Joe Biden exercita presiuni, împreună cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), să obţină demisia procurorului general ucrainean, acuzat de faptul că închidea ochii la probleme de corupţie care cangrenau ţara.

Este vorba despre o înlănţuire veroasă, în ochii lui Donald Trump, care candidează în vederea realegerii în noiembrie 2020, dar şi a anturajului acestuia, care îl acuză pe rivalul său democrat de faptul că a cerut această destituire cu scopul de a-şi proteja fiul.

Evocând aceste acuzaţii i-a cerut preşedintele american omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze cu privire la rivalul său Joe Biden, în apelul telefonic de la 25 iulie.

Această convorbire telefonică se află în centrul anchetei deschise de către democraţi în Congres în vederea punerii lui Donald Trump sub acuzare (”impeachment”).

WARREN ÎN FUNDAL

"Joe Biden şi fiul său sunt corupţi”, tună de atunci - şi fără să prezinte probe - fostul om de afaceri newyorkez.

Aceste acuzaţii puternice ar putea totuşi să-l avantajeze pe Joe Biden.

”Este dificil să-ţi imaginezi un mijloc mai bun de a-ţi îmbunătăţi susţinerea în rândul democraţilor decât atacurile neîncetate ale lui Donald Trump”, apreciază David Lublin, un profesor de ştiinţe politice la American University.

Aceasta poate fi o cale de remediere a ”adevăratei probleme” a lui Joe Biden în alegerile primare, apreciază Lublin, în afare erorilor sale remarcate, şi anume ”lipsa intensităţii susţinerii sale” în rândul alegătorilor democraţi, în comparaţie cu entuzasmul provocat de o candidată ca Elizabeth Warren.

În plină ascensiune, senatoarea progresistă l-a depăşit pentru prima oară în două sondaje naţionale, la începutul săptămânii.

Însă, după ce scandalul ucrainean a afectat Casa Albă, campania în vederea învestiturii democrate a trecut în planul doi.

Scandalul poate că a ”perturbat”, astfel, traiectoria lui Warren, oferindu-i lui Biden ocazia de a se prezenta deasupra celorlalţi, potrivit lui Lublin.

Veteranul politicii beneficiază, în plus, de un capital de simpatie sigur în rândul electoratului democrat, după ce a fost marcat de decese tragice în familia sa şi l-a văzut pe fiul său Hunter Biden luptând împotriva unei dependenţe de droguri.

”PERICOLE”

Joe Biden, care respinge aprig acuzaţiile lui Donald Trump şi îl acuză de faptul că a încercat să ”acapareze” alegerile, şi-a păstrat săptămâna aceasta mesajul de campanie cu privire la marile subiecte care-i îngrijorează pe americani.

Însă scandalul ”comportă bineînţeles pericole”, recunoaşte Lublin.

Acuzarea lui Joe Biden de orice ”este principala tactică de diversiune a republicanilor care îl apără pe preşedinte, iar eu nu văd cum i-ar fi acest lucru în avantaj”, apreciază Seth McKee, un profesor de ştiinţe politice la Universitatea Texas Tech.

Fără să meargă până la corupţie, indicii de nepotism - caree emană din nominalizarea la Burisma a fiului său, de unde câştiga, potrivit presei americane, în jur de 50.000 de dolari pe lună, fără calificări evidente în sectorul energetic - ar putea să-i dăuneze.

”Este încă un pic prea devreme să stabilim dacă asta îl va ajuta sau împiedica pe Biden”, subliniază Tim Hagle, un profesor de la Universitatea din Iowa. Acest lucru va depinde în mare parte de capacitatea lui Joe Biden de a se apăra, rezumă el.

Este necesar, de asemenea, să se afle ”dacă există până la urmă ceva în spatele” acestui scandal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.