Donald Trump, aflat în plină dificultate în dosarul ucrainean, a proferat ameninţări abia voalate la adresa avertizorului de integritate şi informatorilor acestuia, într-o întâlnire privată a cărei înregistrare a fost difuzată de ziarul Los Angeles Times (LAT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cine este persoana care i-a dat avertizorului de integritate informaţia? Pentru că este echivalent unui spion”, apreciază preşedintele american, care se aude în depărtare în această înregistrare sonoră de aproximativ 30 de secunde.

El reacţionează în acest fel după dezvăluirile acestui avertizor de integritate, care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că preşedintele american i-a cerut la telefon omologului său ucrainean să ancheteze cu privire la potenţialul său rival în alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden.

”Ştii ce ni se făcea în vremurile bune când eram deştepţi?”, înteabă Locatarul Casei Albe.

”Pe spioni şi trădători noi îi tratam un pic altfel decât azi”, tună el, provocând câteva râsete.

Marele cotidian de la Los Angeles dă asigurări că această conversaţie a avut loc joi dimineaţa la New York, la un eveniment privat. O persoană care asista la acest eveniment a transmis înregistrarea declaraţiilor lui Trump ziarului.

Fostul magnat în domeniul imobiliar insistă asupra faptului că avertizorul de integritate nu a avut acces în mod direct la informaţii şi că şi le-a procurat prin intermediari şi surse.

În semnalarea sa, avertizorul de integritate precizează că ”nu a fost un martor direct al celei mai mari părţi a evenimentelor descrise”.

Scandalul ucrainean în care s-a împotmolit Donald Trump a prins amploare odată cu publicarea documentului lansatorului de alertă, joi dimineaţa, care îl acuză pe preşedintele american că a ”solicitat amestecul” Ucrainei în campania sa în vederea realegerii, iar Casa Albă a încercat să păstreze acest demers secret.

Democraţii au lansat marţi o anchetă în vederea unei puneri sub acuzare solemne (impeachment) şi unei destituiri a celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

În 1951, soţii Julius şi Ethel Rosenberg au fost condamnaţi la moarte de către justiţia americană, care i-a găsit vinovaţi de spionaj în favoarea URSS, şi au fost executaţi în 1953.

Alţi spioni au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.