Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a denunţat joi ”ostilitatea clară” afişată de anumite ţări europene ”faţă de naţiunea iraniană”, potrivit site-ului său oficial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Europenii vin să se prezinte ca mediatori şi spun multe lucruri, dar sunt toţi găunoşi”, a declarat ayatollahul.

Ali Khamenei a făcut aceste declaraţii după eşecul unei încercări europene, conduse de Franţa, de a face să scadă tensiunile între Teheran şi Washington, dar şi după ce Berlinul, Parisul şi Londra şi-au înăsprit tonul faţă de Teheran, imputându-i marţi ”responsabilitatea” atacurilor care au vizat, la 14 septembrie, două infrastructuri petroliere în Arabia Saudită.

Potrivit site-ului, Khamenei a subliniat că Iranul poate negocia cu întreaga lume, cu excepţia ”Americii şi regimului sionist”.

”Nu trebuie să avem încredere în ţările care au agitat steagul inamiciţiei împotriva Iranului”, a declarat Khamenei, care a evocat ”în primul rând America şi anumite dintre aceste ţări europene, odată ce ele afişează o ostilitate clară faţă de naţiunea iraniană”.

Părţi ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Germia, Marea Britanie şi Franţa au încercat în utimele săptămâni o mediere în vederea unei întâlniri între preşedinţii american Donald Trump şi iranian Hassan Rohani în marja Adunării Generale a ONU.

Însă, adresându-se ONU, Rohani a exclus miercuri orice întâlnire cu Trump săptămâna aceasta la New York. ”Răspunsul nostru oricărei negocieri, atât timp cât vor exista sancţiuni, este negativ”, a subliniat el.

Tensiunile între Republica islamică şi Statele Unite au continuat să crească după ce Trump a decis, în mai 2018, să iasă unilateral din Acordul de la Viena şi să reimpună sancţini economice dure Teheranului, pe care Washingtonul le înăspreşte neîncetat.

Iranul şi Statele Unite aproape că s-au ciocnit în mod direct în iunie, pe fondul unei escaladări militare la Golful Persic.

În problema nucleară, în contextul în care europenii se dovedesc incapabili să ajute Teheranul să ocolească sancţiunile americane care au aruncat economia iraniană în recesiune, Republica islamică ameninţă să iasă treptat din Acordul de la Viena.

”Ei nu şi-au respectat niciunul dintre angajamente şi există toate motivele să nu se aibă încredere în ei în legătură cu ceva”, a deplâns Khamenei joi, denunţând incapacitatea europenilor de a renunţa la ”natura lor arogantă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.