Incendiul spectaculos din uzina Lubrizol la Rouen - clasată Seveso -, care nu s-a soldat cu victime, a fost controlat joi, la zece ore după ce a izbucnit, însă nu a fost stins şi există temeri cu privire la o poluare a Senei şi de un ”supra-accident”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Incendiul a fost ”circumscris”, dar ”nu este stins”, a anunţat joi la prânz Marc Vitalbo, comandantul operaţiunilor, care au mobilizat numeroase mijloace de salvare, inclusiv 200 de vehicule.

”Anumite produse au fost evacuate din instalaţie”, a anunţat ministrul de Interne Christophe Castaner, care a venit la faţa locului, la câteva sute de metri de instalaţie.

”Prioritatea priorităţilor sunt instalaţiile interioare ale întreprinderii, care nu sunt încă atinse”, a subliniat anterior, în faţa presei, colonelul Jean-Yves Lagalle, şeful pompierilor din Seine-Maritime.

Două uzine din apropiere - clasate Seveso de nivel scăzut - au fost evacuate.

Uzina Lubrizol - clasată Seveso de nivel înalt - în care muncesc 400 de angajaţi, fabrică şi comercializează aditivi care servesc la îmbogăţirea uleiurilor, carburanţilor sau vopselei industriale.

Un important nor de fum era în continuare vizibil joi, pe o rază de aproximativ zece kiometri.

”Pompierii salvatori merg în trei-patru centimetri de hidrocrbură. Acest tip de incendiu nu se stinge doar cu apă, trebuie să se pună un emulsifiant, un covor de spumă”, a declarat Lagalle. ”Este un incendiu extrem de periculos pentru securitatea personalului”, a adăugat el, catalogând incendiul drept ”în afara normelor”.

Prefectul din Normandie Pierre-André Durand a evocat un ”risc de poluare a Senei”, în contextul în care această uzină se află pe malul fluviului, la aproximativ trei kilometri de centrul oraşului şi de catedrală. ”Continuăm să luptăm împotriva focului, cu un risc de poluare a Senei prin revărsarea bazinului de retenţie”, a declarat el.

Întrebat despre amploarea accidentului industiral, el a dat asigurări că nu există nicio ”minimalizare a riscurilor” de către puterile publice. ”Dacă ar fi trebuit să izolăm (toate populaţiile), le-am fi izolat, dacă ar fi trebuit să evacum, am fi evacuat”.

Ministerul de Interne sfătuieşte, pe Twitter, ”ca măsură de precauţie”, ”să se evite deplasările care nu sunt indispensabile în aglomeraţia Rouen”.

O anchetă cu privire la cauzele accidentului a fost deschisă de Parchetul din Rouen, a anunţat procurorul Republicii Pascal Prache.

”Norul de fum este impresionant”, a declarat pentru AFP Olivier, proprietarul braseriei Les Maraichers, situată în centrul Rouenului, adaugând că ”locul este gol”. El a declarat că s-a ”trezit în plină noapte” din cauza bubuitului unei explozii.

La Préaux, la nord de Rouen, ”la mine pe alei, dale şi maşini era funingine”, a declarat Jean-Claude Bleuzen, viceprimarul localităţii. Louise, o comerciantă din comună, a evocat ”maşini acoperite în negru” şi ”un miros de carburant”.

PRECEDENTE

Mai multe instituţii publice sunt închise, ca cele şcolare (şcoli, colegii, licee) şi creşele din Rouen de pe malul drept, dar şi în alte 12 comune vecine, a precizat prefectura. Azilele de bătrâni sunt vizate de o măsură de izolare, potrivit aceleiaşi surse, care precizează că transportul în comun funcţiona.

Mirosul poluării se simţea până în Picardie, a anunţat prefectura din Somme într-un comunicat. ”Purtat de rafale de vânt dominante, fum difuz foarte mirositor, dar fără risc pentru populaţie, traversează în prezent departamentul”.

Prefectura a avertizat, într-un mesaj postat pe Twitter, împotriva unor false informaţii şi imagini. ”Atenţie la Fakenews care circulă deja cu privire la incendiul de la Lubrizol la Rouen".

Construită în 1954 pe malul stâng Senei, această uzină a fost clasată Seveso din cauza riscurilor pe care le prezintă.

În ianuarie 2013, ea s-a aflat la originea unei scurgeri de gaz urât mirositor care a ajuns până în regiunea pariziană şi în sudul Angliei. Societatea Lubrizol France a fost condamnată la o amendă de 4.000 de euro în 2014.

Mai recent, în 2015, aproximativ 2.000 de litri de ulei mineral s-au deversat în reţeaua de evacuare a apelor pluviale în urma unui ”incident de exploatare”, la uzina chimică.

Uzina de la Rouen aparţine grupului chimic american Lubrizol Corporation, la rândul său proprietatea Berkshire Hathaway, holdingul miliardarului şi celebrului investitor Warren Buffett.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.