(adaugă informaţii)

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a decedat joi, la vârsta de 86 de ani, a anunţat ginerele său Frédéric Salat-Baroux, relatează AFP.

”Preşedintele Jacques Chirac s-a stins în mijlocul alor săi. Liniştit”, a declarat ginerele său Frédéric Salat-Baroux, soţul lui Claude Chirac.

Adunarea Naţională şi Senatul au ţinut imediat un moment de reculegere.

Fostul şef de stat a fost unul dintre marii reprezentanţi ai dreptei franceze, a cărui longevitate, între succese strălucitoare şi eşecuri usturătoare, a demonstrat o mare capacitate de revenire.

Cel care nu a mai apărut în public de mai mulţi ani a fost preşedintele Republicii timp de 12 ani (1995-2007), de două ori premier şi de trei ori primar al Parisului, creatorul şi liderul partidului şi ministru în mai multe rânduri.

Mandatele sale la Palatul Élysée vor rămâne marcate de ”nu”-ul pe care l-a spus celui de-al Doilea Război din Irak, sfârşitul serviciul militar obligatoriu, recunoaşterea responsabilităţii statului francez în crimele naziste, trecerea la mandatul de cinci ani, strigătul de alarmă (”casa noastră arde”) în faţa degradării mediului, o primă victorie importantă împotriva absurdei mortalităţi rutiere.

Jacques Chirac a reuşit să cucerească Elysée - un vis de-o viaţă a acestui fiu unic - în 1995, după două înfrângeri (1981 et 1988).

În 2007, slăbit de un accident vascular cerebral (AVC) care l-a atins cu doi ani mai înainte, el îl vede triumfând pe Nicolas Sarkozy, faţă de care nu a manifestat fervoarea de neclintit a soţiei sale Bernadette.

”Pierderi de memorie”, ”absenţe”, surditate - Jacques Chirac va apărea după aceea tot mai rar în public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.