Doina Gradea, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune, a transmis joi un răspuns la afirmaţiile făcute cu o zi în urmă de Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Cameră, considerându-le declaraţii politice care „depăşesc sfera argumentelor raţionale şi reale”. Ea susţine că răspunderea pentru deciziile care au condus la disfuncţionalităţile reţinute de Curtea de Conturi în raportul trimis miercuri presei de deputatul PNL aparţine celor care au gestionat fiecare proiect în parte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat remis News.ro, preşedintele-director general al SRTv spune: „Am constatat că declaraţiile politice depăşesc sfera argumentelor raţionale şi reale. Domnul Gigel Ştirbu, sub umbrela imunităţii parlamentare, face afirmaţii false, tendenţioase şi defăimătoare la adresa mea, implicând în acest demers, în mod regretabil, şi imaginea televiziunii publice”.

„Raportul invocat de domnul Gigel Ştirbu reprezintă rezultatul activităţii de audit pe care Curtea de Conturi o realizează în fiecare an, din oficiu, fără a fi necesară o solicitare expresă din partea dumnealui”, a susţinut ea.

Gradea a continuat: „Răspunderea pentru deciziile care au condus la disfuncţionalităţile reţinute de Curtea de Conturi în raport aparţine celor care au gestionat fiecare proiect în parte. În aceste condiţii, afirmaţia domnului Ştirbu conform căreia eu aş fi încălcat legile statului sau regulamentele interne SRTv nu se susţine. Mai mult decât atât, recomandările Curţii de Conturi stabilesc ca obligaţie în sarcina Televiziunii Române analiza situaţiei erorilor/ abaterilor constatate şi identificarea responsabililor. Niciunde în acest raport nu este menţionată prsoana mea ca fiind responsabilă de vreo abatere. Aşa cum am arătat şi până acum, dând curs invitaţiilor de a participa la şedinţele Comisiei, îmi doresc ca, dincolo de declaraţiile politicianiste, să avem un dialog instituţional constructiv, aşa cum este stipulat în Legea 41/1994, în secţiunea dedicată controlului parlamentar”.

Curtea de Conturi a notat în introducerea raportului întocmit la jumătatea lunii septembrie: „Ca urmare a adresei nr. 4C-12/41 din data de 25.02.2019 transmisă de Comisia pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din cadrul Camerei Deputaţilor şi înregistrată la registratura generală a Curţii de Conturi sub nr. 125364/27.02.2019, vă informăm cu privire la aspectele reţinute şi consemnate de auditorii publici externi în Procesul-verbal de constatare nr. C/6237/26.07.2019, anexă la Raportul de audit financiar nr. C/6236/26.07.2019, precum şi cu privire la recomandările formulate de echipa de audit, referitor la legalitatea utilizării fondurilor publice pentru încheierea de contracte de colaborare/drepturi de autor cu terţe persoane pentru prestaţii în cadrul producţiilor proprii la Societatea Română de Televiziune, în anul 2018”.

În raportul efectuat de Curtea de Conturi la Televiziunea Română au fost consemnate cinci abateri privind contracte de drepturi de autor pentru artişti, modificarea sursei de finanţare pentru Cerbul de Aur şi organigrama.

La finalul lunii februarie, Gigel Ştirbu a solicitat Curţii de Conturi a României un audit public extern pe 2018 la Societatea Română de Televiziune pornind de la cheltuielile pentru festivalul Cerbul de Aur de anul trecut şi remunerarea unora dintre colaboratori şi invitaţii permanenţi ai televiziunii publice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.