Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) anunţă că pregăteşte un nou protest, la jumătatea lunii octombrie, în Piaţa Victoriei, în contextul modificărilor legislative privind RCA. La protest ar urma să participe transportatori din întreaga ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii FORT afirmă, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că nota de fundamentare elaborată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru proiectul de lege ce urmăreşte modificarea legii RCA reprezintă o sfidare la adresa tuturor asiguraţilor din România şi demonstrează că ASF este o altă instituţie a statului ce îşi pierde total "direcţia".

"În fundamentare, ASF consideră că modificările aduse legislaţiei, la numai doi ani de la aplicare, vor avea zero impact social, respectiv că nu vor afecta financiar microintreprinderile şi nici mediul de afaceri, în timp ce o mare parte din asiguratori pregătesc piaţa pentru majorări artificiale ale primelor RCA, bazându-se, în mod evident, pe sprijinul venit din partea Comisiei Europene ce tratează în continuare România doar ca o piaţă de desfacere în care marile corporaţii să facă profituri uriaşe", arată FORT.

Conform sursei citate, după ultimele proteste organizate de Federaţie împotriva tarifelor RCA, ASF a avut o contribuţie esenţială la menţinerea echilibrului în piaţă, prin aplicarea noilor prevederi ale Legii 132, odată cu apariţia acesteia în 2017, iar tariful de referinţă a contribuit esenţial la acest echilibru.

Ei arată că Sectorul Asigurare-Reasigurare din ASF a solicitat finanţare de la Comisia Europeană pentru două proiecte de consultanţă, în valoare de peste trei sute de mii de euro, acordată de către autoritatea europeană de profil-EIOPA, având ca scop implementarea în România a celor mai bune practici de supraveghere la nivel european în contextul sistemului de supraveghere Solvabilitate 2, dar şi a conceptului de “business conduct” şi “consumer protection”.

"Consultanţa pentru direcţia de supraveghere a fost finalizată în anul 2018 fără a fi implementat însă nimic timp de un an de zile (există recomandări şi proceduri de lucru, ce însumează aproximativ o mie de pagini) în timp ce consultanţa pentru Direcţia de Supraveghere a Regulilor de Conduită este în curs (direcţie înfiinţată în anul 2018 cu scopul precis de a urmări comportamentul asigurătorilor în relaţiile cu clienţii, eventuale clauze abuzive în contracte, etc.). Anumite personaje din conducerea ASF doresc însă să desfinteze această direcţie, în mod contrar recomandărilor ce rezultă din procesul de consultanţă", susţin reprezentanţii FORT.

Ei mai susţin că, în ultimele luni, ASF a angajat "oportunişti printre care se se regăsesc rude ale unui controversat preşedinte de patronat".

"Se naşte în aceste condiţii întrebarea firească dacă nu cumva se pregăteşte o creştere de tarife RCA şi nu se doreşte existenţa unui control strict raportat conduitei în piaţă???", mai scrie în comunicatul Federaţiei.

Conform aceleiaşi surse, la finele anului 2018, Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societătilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de aproximativ 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA), însă ASF nu a luat nicio măsură împotriva admistratorilor acestor societăţi.

"În raport cu toate aceste probleme şi împotriva modificărilor legislative astfel justificate, în condiţiile în care ASF demonstrează ca se află din nou pe direcţia greşită, FORT se pregăteşte să organizeze la jumătatea lunii octombrie în Piaţa Victoriei un nou protest cu participarea transportatorilor din toată ţara", se arată în finalul comunicatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.