Consiliul UE şi Parlamentul European au ajuns marţi la un acord pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi procuror-şef al Parchetului European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Echipele de negociere pentru Parchetul European, faza finală. (...) Acord final între Consiliul UE şi Parlamentul european:  Laura Kovesi, primul procuror european”, a anunţat pe contul său de Twitter.europarlamentarul Lopez Aguilar, preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne.

”Echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliu asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând”, anunţăun comunicat al PE.

În urma acordului cu Consiliul de marţi, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) ) a declarat: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”.

 „Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj” a adăugat preşedintele Comisiei pentru control bugetar, Monika Hohlmeier (PPE, DE).

Vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile Maite Pagazaurtundúa (Renew, ES) a declarat: „Prin alegerea doamnei Kövesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor. Noua instituţie va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniştiţi în urma acestui acord.”

Acordul asupra numirii doamnei Kövesi ca procuror-şef trebuie formalizat acum de către Parlament şi Consiliu.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Consiliul UE, care s-a reunit în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a decis joi  că Laura Codruţa Kovesi va fi propunerea consiliului pentru poziţia de şef al Parchetului European, cu 17 din 22 de voturi exprimate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.