Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), prin directorul general Paul Anghel, a propus marţi, în Comisia economică din Senat, mai multe amendamente la propunerea legislativă privind sancţionarea dublului standard, printre acestea fiind includerea produselor nealimentare pe lista celor care intră sub incidenţa legii, răspunderea contravenţională a celor care comercializează produse sau servicii afectate de dublul standard, introducerea menţiunii explicite privind ”constatarea dublului standard” şi sancţiunea opririi definitive de la vânzare a unor astfel de mărfuri. De asemenea, ANPC a subliniat că pentru constatarea existenţei dublului standard este necesară analizarea în paralel a produselor de referinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANPC a propus amendarea articolului 2 al propunerii legislative privind sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumator, conform căruia prevederile acesteia ”se aplică tuturor persoanelor fizice şi juridice care desfăşoară relaţii comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanţi, servicii de telefonie şi internet, servicii financiare, servicii turistice, indiferent de forma de comerţ”, astfel că ”persoane fizice” va fi înlocuit cu „ persoane fizice autorizate”, iar după „ produse agroalimentare” au fost introduse şi „produsele nealimentare”.

Un alt amendament ANPC se referă la eliminarea răspunderii civile sau penale în cazul comercializării produselor şi serviciilor cu standarde duble de calitate, fiind menţinută doar răspunderea contravenţională.

Articolul 4 al propunerii legislative, în varianta iniţiatorului, are următorul conţinut: ”Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz”

La propunerea ANPC, expresia „şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz” va fi înlocuită cu formularea ”şi atrage răspunderea contravenţională”. 

Directorul general al ANPC Paul Anghel a explicat pentru News.ro că această modificare a fost propusă întrucât în competenţa ANPC intră strict contravenţiile, nu şi infracţiunille, dar şi pentru conformarea cu recomandările Consiliului Legislativ, care a consemnat că propunerea legislativă nu reglementează faptele care constituie infracţiuni.

O altă modificare propusă de ANPC a vizat articolul conform căruia ”comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pebtru o perioadă de şase luni”.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a solicitat înlocuirea expresiei „falsificate supuse dublului standard” cu expresia „la care s-a constatat existenţa dublului standard”. De asemenea, a menţionat că în cazul serviciilor financiare nu există cifră de afaceri la care să se aplice amenda.

Pentru alineatul 2 al articolului 5, care în forma iniţiatorilor prevede că ”produsele prevăzute la alineatul 1 se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare” ANPC propune două variante.

„În cazul produselor şi al serviciilor prevăzute la alin.(1) la care s-a constatat existenţa dublului standard se va dispune oprirea definitivă de la comercializare a produselor sau oprirea temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate”, este una dintre variante.

O alta este cea potrivit căreia: „În cazul produselor şi al serviciilor prevăzute la alin.(1) la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor”.

Conform articolului 6 al propunerii legislative, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor vor fi făcute de către personalul împuternicit de ANPC sau după caz de ANSVSA.

Alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede că ANPC ”va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard”.

În cazul acestui alineat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că nu deţine, în prezent, structura de laboratoare, aparatură, personal calificat şi bugetul pentru a putea pune în aplicare prevederile.

Paul Anghel a explicat însă că, până la crearea unei structuri proprii şi pînă la reacreditarea si reautorizarea laboratoarelor LAREX, ANPC va face activităţi de control, va face şi prelevări de probe, iar analizele vor fi făcute la alte laboratoare acredotate din România..

La Comisia economică din Senat, reprezentantul ANPC a subliniat că, ”pentru a putea concluziona că la un produs /serviciu s-a constatat existenţa dublului standard, este absolut necesară analizarea în paralel a produselor/serviciilor de referinţă faţă de care se presupune existenta dublului standard”.

Altă recomandare a ANPC a fost ca, înainte de aprobarea propunerii legislative, să fie făcută notificare la nivelul Comisiei Europene.

Amendamentele au fost însuşite de către senatorii din Comisia economică.

”În acelaşi timp, vă informăm că în prezent există propunerea de Directivă de modificare a Directivei 93/13/CEE de indicare a preţului, a Directivei 98/6/CE privind clauze abuzive ȋn contracte, a Directivei 2005/29/CE privind practicile comerciale incorecte şi a Directivei 2011/83/UE privind drepturile consumatorilor, ȋn ceea ce priveşte o mai bună asigurare a respectării normelor UE de protecţie a consumatorilor şi modernizarea acestor norme (denumită propunerea de Directiva Omnibus), care conţine prevederi referitoare la sancţionarea dublului standard de calitate a produselor şi serviciilor pentru consumatori. După publicarea în Jurnalul Oficial, Statele Membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru transpunerea acesteia în legislaţia naţională”, a precizat ANPC în documentul depus la Comisia economică din Senat.

ANPC anunţa, în urmă cu o săptămână, că a analizat 79 de produse care sunt comercializate în Europa, constatând că la 18 dintre acestea au fost găsite diferenţe faţă de produsul vândut în vestul Europei comparativ cu cel de pe piaţa românească. Printre produsele analizate şi care prezintă diferenţe au fost cele din gama Fanta, Milka, Kinder, Danone.

Paul Anghel, a declarat atunci că asemenea studii vor fi realizate şi pentru produsele nealimentare, existând suspiciuni că s-ar înregistra diferenţe de calitate şi la cosmetice, parfumuri sau detergenţi.

"Există o verificare în derulare în ceea ce priveşte produsele marcă proprie a supermarketurilor şi totodată se vor face analize şi studii pe produsele nealimentare la care, de asemenea, există suspiciuni rezonabile că ar exista diferenţe de calitate. E vorba de cosmetice, parfumuri, farduri, rujuri, creme, detergenţi, şampoane, deodorante. Există persoane care ne-au sesizat mirosuri diferite, unele mai puternice sau mai slabe, dermatologi care ne-au sesizat faptul că anumite produse care se comercializează în România sunt de o calitate mult mai slabă decât cele din Uniunea Europeană şi atunci nu avem decât să demarăm un control şi în zona asta, un eventual studiu. Nu spunem că sunt bune sau sunt rele, spunem că nu poţi prezenta un produs identic cu două reţete diferite. Dacă este vorba de partea materială, cea legată de preţ, poate ar fi bine să înţeleagă consumatorul român să cumpere puţin şi de calitate în detrimentul a mult şi de calitate slabă”, a explicat Paul Anghel.

 

         

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.