Nouă separatişti catalani, suspectaţide pregătirea unor acţiuni violente, au fost arestaţi luni în Catalonia, în nord-estul Spaniei, în cadrul unei serii de percheziţii care au permis confiscarea de material ce poate servi la fabricarea unor explozivi, a declarat poliţia pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operaţiunea viza membri ai ”Comitetului apărării Republicii” - mici adunări locale care susţin independenţa politică a Cataloniei în virtutea referendumului - ilegal - de la 1 octombrie 2017 şi declarării unilaterale a independenţei de către Parlamentul local catalan la 27 octombrie, în acelaşi an, anulată de justiţia spaniolă.

Spre deosebire de organizaţia separatistă bască ETA, care şi-a încetat acţiunile sângeroase în 2018, mişcarea separatistă catalană s-a caracterizat prin mobilizări paşnice.

”Am procedat, pentru moment, la nouă arestări, iar zece perchiziţii au fost efectuate în provincia Barcelona în cursul cărora probe ale pregătirii unor acţiuni violente au fost confiscate”, a anunţat într-un comunicat poliţia, care precizează că alte arestări ar putea avea loc.

Potrivit cotidianului La Vanguardia, percheziţiile au început la ora locală 5.00 (6.00, ora României), în mai multe oraşe din Catalonia, inclusiv la Sabadell şi Parets del Valles.

Documente şi material informatic au fost confiscate, dar şi ”material şi substanţe din abundenţă, care pot intra în fabricarea de explozivi”, a subliniat poliţia.

Tribunalul Suprem spaniol îşi prezintă hotărârea, în octombrie, în procesul istoric al celor 12 lideri separatişti, judecaţi din cauză că au organizat refrendumul ilegal de autodeterminare din 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.