Germania va investi cel puţin 100 de miliarde de euro până în 2030 "pentru protejarea climatului şi a tranziţiei energetice", potrivit textului final negociat vineri în cadrul coaliţiei Angelei Merkel, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest efort, cerut prin intermediul manifestanţiilor ample care au avut loc în toate ţările, ar trebui să permită primei economii europene să accelereze scăderea emisiilor poluante, până acum net inferioare obiectivelor sale.               

Sub presiunea manifestaţiilor ample în toată Germania, părţile fragilei coaliţii guvernamentale a Angelei Merkel s-au pus de acord privind marile puncte ale unei strategii climatice, vineri, după negocieri maraton. 

"Există un acord cu multe măsuri şi un mecanism de verificare anual" vizând să asigure că obiectivele reducerii emisiilor de gaz cu efect de seră să fie atinse, au indicat pentru AFP surse apropiate guvernului. 

Detaliile compromisului au fost încheiate acum 18 ore în urma discuţiilor. În prealabil, acestea trebuie adoptate în consiliul de miniştri. 

Guvernul german va cheltui 54 de miliarde de euro în primii patru ani ai planului, până în 2023, a precizat presei ministrul Finanţelor Olaf Scholz.

Provocarea constă în luarea de măsuri pentru a determina germanii să reducă emisiile poluante, şi să permită ţării, astăzi în întârziere, să îşi atingă obiectivele de reducere a acestora.            

Textul, care prevede de exemplu 86 de miliarde de euro investiţii împărţite între Guvern şi Deutsche Bahn doar pentru reabilitarea căii ferate, va trebui adoptată în consiliul de miniştri. 

Anunţul a fost făcut ca urmare a zecilor de mii de manifestanţi, 100.000 potrivit organizatorilor, care s-au adunat la emblematica Poarta Brandenburg din Berlin, în această zi în care au avut loc manifestări pentru protejarea climatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.