Cu 12 zile înainte de începutul sezonului de recoltare a seminţelor de pin, guvernatorul provinciei Nangarhar din estul Afganistanului a primit o scrisoare din partea bătrânilor satelor din regiunea Wazir Tangi, în legătură cu planurile de a recruta 200 de muncitori şi copii pentru cules, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scrisoarea văzută de Reuters este datată 7 septembrie şi a fost trimisă într-un efort de a ajuta la protejarea muncitorilor pentru a nu fi prinşi în confruntările dintre forţele afgane susţinute de Statele Unite şi luptătorii grupării Statul Islamic în regiunea muntoasă controlată în mare parte de jihadşti.

Insurgenţii talibani şi lupătorii Statului Islamic s-au luptat între ei pentru a controla resursele  naturale ale regiunii. Forţele americane şi afgane lansează în mod curent atacuri aeriene pentru a redobândi controlul asupra teritoriului pierdut în favoarea grupărilor militante.

Miercuri, cu câteva ore după ce fermierii, muncitorii şi copiii au terminat lucrul într-o zonă împădurită şi au aprins focuri în apropierea corturilor lor, o dronă americană a lovit tabăra, omorând 30 de civili şi rănind alţi 40, au declarat trei oficiali afgani.

Localnicii şi-au exprimat şocul şi mânia că atacul a avut loc în pofida trimiterii scrisorii şi a asigurărilor ulterioare că muncitorii sunt în siguranţă.

”Ne-am adunat în jurul unor focuri mici şi discutam despre securitatea satelor noastre, dar totul s-a schimbat dintr-o dată. A fost distrugere peste tot”, a spus Akram Sultan, unul dintre supravieţuitori, care a fugit în pădure cu copiii săi.

Sultan este unul dintre cei 200 de muncitori angajaţi să recolteze şi să ambaleze seminţe de pin pe un teren care aparţine mai multori bătrâni ai satelor din regiunea Wazir Tangi. Până la 23.000 de tone de seminţe de pin sunt produse anual în Afganistan, iar ţara a început să exporte în China seminţe de pin în valoare de până la 800 de milioane de dolari, prin intermediul unui culoar aerian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.