Premierul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), a avertizat joi că Londra are termen - până la sfârşitul acestei luni - să prezinte o propunere a unui acord, în scris, care să permită evitarea unui Brexit fără acord (”no deal”), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din punctul de vedere al premierului Rinne (...), Regatul Unit trebuie să prezinte o propunere scrisă până la sfârşitul lunii” septembrie, a declarat pentru AFP, într-un e-mail, un purtător de cuvânt al Cabinetului premierului.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a respins, la rândul său, acest termen.

”Noi vom prezenta soluţii scrise formale atunci când vom fi pregătiţi şi nu în funcţie de un termen-limită artificial”, a subliniat acest purtător de cuvânt.

Miercuri, în cursul unei vizite diplomatice la Paris, Antti Rinne a declarat că ”orice propunere” a Regatului Unit ar trebui ”să fie prezentată foarte curând, pentru a fi discutată”.

”Cu toate acestea, noi trebuie, de asemenea, să ne pregătim de un Brexit fără acord”, a adăugat el la finalul unei întâlniri cu preşedintele Emmanuel Macron.

Cei 28 se reunesc la 17 şi 18 octombrie la Bruxelles, cu aproximativ zece zile înaintea datei divorţului, prevăzut la 31 octombrie.

”Timpul presează” în vederea negocierii acordului, a avertizat joi o sursă diplomatică franceză. ”Noi nu vom negocia direct în Consiliul European, la jumătatea lui octombrie”, a subliniat această sursă.

”Există în continuare mulţi de «dacă», (multe) semne de întrebare şi ipoteze”, a subliniat la începutul săptămânii Palatul Elysée, insitând că aşteaptă ”propuneri britanice precise”.

În acest stadiu, ”nu putem spune, azi, dacă ne vom afla sau nu în poziţia de a avea un acord” şi ”ne pregătim pentru toate scenariile”, inclusiv al unui Brexit fără acord, adăuga aceeaşi sursă.

Downing Street a anunţat miercuri că premierul britanic Boris Johnson l-a sunat pe preşedintele Comisiei Eurpene (CE) Jean-Claude Juncker şi că cei doi au discutat ”despre hotărârea lor comună de a ajunge la un acord”.

Potrivit unei surse europene, problema calendarului ar urma să fie discutată într-o întâlnire între cei doi săptămâna viitoare, în marja Adunării Generale (AG) a ONU, la New York.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.