Statele Unite continuă să echipeze forţele kurde cu armament şi vehicule, pentru ca acestea să lupte împotriva grupării Statul Islamic (SI) în nord-estul sirian, în pofida înfiinţării unei ”zone de securitate” la frontiera turcă, anunţă Pentagonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Continuăm să furnizăm armament şi vehicule întru totul adaptate nevoilor” Forţelor Democratice Siriene (FDS), a declarat directorul Grupului de lucru cu privire la lupta împotriva SI de la Departamentul american al Apărării, Chris Maier.

”Suntem întru totul transparenţi pe tema acestor livrări”, a adăugat el într-o conferinţă de presă. ”Informăm Turcia lunar despre natura acestor arme şi vehicule”, a precizat directorul.

FDS sunt combatanţi arabi şi kurzi pe care Occidentul s-a sprijinit în dislocarea SI din nord-estul Siriei şi din Irak, iar Washingtonul contează pe ei pentrua împiedica o reapariţie a SI în această regiune.

Componenta kurdă a acestei coaliţii, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), este considerată de Ankara o ”grupare teroristă”, iarTurcia a cerut Washingtonului înfiinţarea unei ”zone de securitate” la frontiera sa cu scopul de a se apăra de aceasta.

Chris Maier, care a prezentat progresele realizate în acest sens, a preferat să vorbească despre un ”mecansim de securitate” şi a anunţat că cinci survolări cu elicopterul ale regiunii au fost efectuate în comun de către militari turci şi americani şi că o primă patrulă comună la sol a avut loc la 8 septembrie.

De asemenea, mai multe fortificaţii kurde au fost retrase, iar combatanţi kurzi au fost deplasaţi pentru a fi înocuiţi cu combatanţi arabi, în pofida faptului că ”există în continuare membri YPG în zonă”, a otat el.

”Retragerea fortificaţiilor nu trebuie să fie considerată neapărat un lucru care slăbeşte nord-estul sirian”, a dat elasigurări, în pofida faptului că Turcia a ameninţat în mai multe rânduri cu o acţiune militară unilaterală împotriva forţelor kurde.

”Suntem convişi (...) că ipoteza unei incursiuni turce în Siria este clar mai puţin probabilă”, a adăugat Chris Maier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.