Cofondatorul Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Jean-Marie Le Pen, care a fost catalogat drept ”nazist” de către Jacques Séguéla, a obţinut o victorie în apel, într-un proces în care-l acuză pe publicitar de injurie, potrivit unei decizii consultate de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jacques Séguéla este obligat de justiţie să-i plătească lui Le Pen despăgubiri morale în valoare de 4.000 de euro şi cheltuieli de judecată în valoare de 2.000 de euro.

La 20 octombrie 2014, Jacques Séguéla declara la BFMTV despre Jean-Marie Le Pen că ”este probabil ultimul cadou pe care François Hollande îl va face, un cadou otrăvit democraţiei, să fie atât de slab, cu o dreaptă care este pe cale să se deşire într-un duel pe moarte şi prin care aceşti doi monştri de dreapta şi de stânga ne livrează cu picioarele şi mâinile legate acestui nazist”.

Jacques Séguéla, care dezbătea împreună cu Serge Moati, se exprima după difuzarea unui fragment al unui interviu în care Jean-Marie Le Pen spunea despre Ocupaţie că ”eu cred că Vichy a făcut ceea ce a putut pentru a încerca să apere Franţa de oribila nefericire care tocmai se produsese şi de care erau vinovaţi oamenii care au condus ţara înaintea înfrângerii”.

Jean-Marie Le Pen a depus plângere cu privire la injurie.

La 19 iunie 2018, Tribunalul Corecţional l-a achitat pe Jacques Séguéla, văzând în termenul ”nazist” ”o vorbă folosită de un publicitar care are obiceiul formulelor-şoc”.

Jean-Marie Le Pen a făcut apel, iar un al doilea proces, numai în civil, a avut loc în iunie.

Găsindu-l pe Jacques Séguéla vinovat de o ”deficienţă civilă fondată pe injuria publică”, Curtea de Apel a apreciat că ”folosirea cuvântului «nazist» în desemnarea lui Jean-Marie Le Pen în contextul în cauză nu poate fi considerată o simplă opinie despre poziţionarea ideologică a unui personaj politic public”.

”Acesta este triumful dreptului asupra tentativelor de intoxicare pe care le-a făcut Jacques Séguéla, care a încercat să invoce un fel de scuză a provocării”, a reacţionat avocatul lui Jean-Marie Le Pen, Frédéric Joachim.

”Curtea a considerat cuvântul prea puternic. Regret acest lucru, pentru  că eu consider că provocarea lui Jean-Marie Le Pen este prea importantă”, a reacţionat apărătorul lui Jacques Séguéla, Claude Vaillant.

Preşedinte FN din 1972 în 2011, Jean-Marie Le Pen a fost condamnat cu privire la declaraţii de natură diversă, inclusiv după ce a catalogat camerele de gazare drept un ”detaliu” al celui de-al Doilea Război Mondial sau că Ocupaţia nu ar fi fost ”deosebit de inumană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.