Arabia Saudită acuză că atacurile împotriva a două instalaţii petroliere saudite provin din ”nord” şi că au fost ”incontestabil” susţinute de Iran, precizând că regatul anchetează în continuare cu privire la locul ”exact” al lansării acestora, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atacul a fost lansat din nord şi a fost incontestabil sponsorizat de Iran”, a acuzat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Turki al-Maliki, într-o conferinţă de presă dedicată prezentării concluziilor unei anchete oficiale, în care au fost dezvăluite fragmente de ”drone” şi ”rachete de croazieră”.

Potrivit lui al-Maliki, 18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit instalaţiile, provenind dintr-un loc care nu se află în Yemen, situat la sud de Arabia Saudită şi de unde rebelii huthi au revendicat atacul.

Oficialul saudit nu a acuzat, însă, în mod direct Iranul de faptul că a lansat atacurile de pe teritoriul iranian, afirmându-şi doar certitudinea cu privire la capacitatea regatului de a găsi locul lansării la finalul anchetei.

Iranul dezminte că a jucat cel mai mic rol în atacurile de sâmbătă împotriva a două structuri petroliere majore din Arabia Saudită, rivalul său regional, care au scăzut cu jumătate producţia de petrol a regatului şi a crescut preţul ţiţeiului, care a scăzut la loc.

Republica islamică îşi exprimă în schimb susţinerea politică faţă de rebelii yemniţi huthi.

Riadul intervine militar în Yemen din 2015, în cadrul unei coaliţii care susţăine Guveenul împotriva rebelilor.

Statele Unite acuză Iranul că se află la originea acestor atacuri.

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter o înăsprire ”substanţială” a sancţiunilor impuse Iranului.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran au continuat să  crească după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian şi reimpunerea unui regim de sancţiuni dure Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.