Iranul a transmis Statelor Unite, prin intermediul Elveţiei, o ”notă oficială” în care pune Washingtonul în gardă şi dezminte că a jucat vreun rol în atacurile comise smbătă în Arabia Saudită, scrie miercuri agenţia iraniană de presă Irna, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această notă, transmisă luni Ambasadei Elveţiei la Teheran, care reprezintă interesele americane în Republica islamică, Iranul ”insistă asupra faptului că nu a jucat vreun rol în acest atac”, scrie Irna.

Potrivit agenţiei, textul ”dezminte şi condamnă acuzaţiile (preşedintelui american Donald) Trump şi (secretarului său de Stat Mike) Pompeo” formulate împotriva Republicii islamice.

Mesajul ”îi pune în gardă pe conducătorii americani”, subliniind ”că, dacă vreo acţiune ar fi întreprinsă împotriva Iranului, acesta va opune un răspuns imediat de o amploare mult mai mare decât o simplă ameninţare”, scrie Irna.

Pompeo a acuzat în mod direct Iranul, duminică, de faptu că este responsabil de atacurile revendicate sâmbătă de rebeli yemeniţi huthi vizând instalaţii petroliere de prim-plan în Arabia Saudită, rivala regională a Republicii islamice.

Trump a declarat la rândul său că este pregătit să riposteze acestor atacuri, în susţinerea aliatuluisău saudit. ”Se pare” că Iranul s-ar afla în spatele acestora, ”dar vreau să ştiu cu certitudine cine este responsabil”, înainte de lua o decizie, a declarat locatarul Casei Albe.

Iranul şi Statele Unite nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980.

Arabia Saudită urmează să anunţe miercuri rezultatele anchetei sale cu privire la aceste atacuri împotriva regtului, în care şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo urmează să discute despre o eventuală ripostă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.