Vicepreşedintele Parlamentului venezuelean Edgar Zambrano a fost eliberat, în urma punerii în aplicare a unui acord între Guvernul chavist al lui Nicolas Maduro şi partide minoritare din opoziţie, nealiniate lui Juan Guaido, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zambrano a fost arestat la 8 mai, în cadrul unei operaţiuni spectaculoase, în care s-a folosit o macara pentru a fi luat, acuzat alături de alţi 14 deputaţi că a susţinut o tentativă eşuată de revoltă militară împotriva puterii socialiste, la 30 aprilie, coordonată de către Guaido, preşedintele Parlamentului.

Edgar Zambrano a ieşit marţi din Fuerte Tiuna, principalul penitenciar de la Caracas, şi a fost primit de către politicieni şi rude, a constatat AFP. Alt deputat, Timoteo Zambrano, a anunţat această eliberare.

”Încarcerarea mea era nedreaptă şi încălca imunitatea parlamentară, drepturi ale omului”, a spus deputatul, în vârstă de 64 de ani, abia eliberat, în prima sa declaraţie de presă.

Opozantul, care urmează să se prezinte din 30 în 30 de zile la tribunal şi căruia îi este interzis să părăsească ţara, a anunţat totodată că, începând de miercuri, alţi 58 de deţinuţi din motive politice urmau să fie eliberaţi, fără să le precizeze numele.

DISENSIUNI ÎN OPOZIŢIE?

Eliberarea sa a avut loc ”în urma unor acorduri parţiale încheiate între Guvernul venezuelean şi sectoare ale opoziţiei naţionale”, se arată într-un comunicat publicat pe Twitter de Tarek William Saab, procurorul general al Curţii Supreme de Justiţie (TSJ), apropiată taberei lui Maduro.

Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în ianuarie şi recunoscut ca atare de peste 50 de ţări, a apreciat că eliberarea numărului său doi ”nu este o amabilitate a dictaturii”, ci ”un succes al celor care nu se predau”.

Eliberarea lui Zambrano a făcut obiectul unui acord între Guvernul Maduro şi un grup de partide minoritare, cu care preşedintele socialist a început negocieriîn vederea rezolvăriigravei crize politice şi economice.

”Sper ca mâine (miercuri) sau săptămâna aceasta să avem alte (eliberări). Sunt optimist, pentru că Maduro a consimţit la această cerere pe care i-au adresat-o în dialog”, a declarat un lider al opoziţiei, Claudio Fermin.

Pactul a fost semnat la o zi după ce Juan Guaido a anunţat că dialogul pe care reprezentanţii săi îl aveau cu tabăra lui Maduro sub egida Norvegiei s-a ”epuizat”.

Opozantul a catalogat marţi acest acord drept un ”scut”, într-o sesiune în care Adunarea legislativă l-a confirmat preşedinte al ţării până la ”încetarea uzurpării” lui Maduro.

”MONEDĂ DE SCHIMB”

Guaido a repetat că ”dictatura” a abandonat negocierile, din cauza refuzului său de a organiza alegeri prezidenţiale anticipate şi nu pentru a se plânge de sancţiunile dure impuse de către Statele Unite, aşa cum dă asigurări Nicolas Maduro.

Maduro a anunţat marţi că este pregătit să revină în procesul impulsionat de Norvegia.

Referitor la pactul încheiat între o facţiune a opozişiei şi Guvern, Uniunea Europeană (UE) a afirmat că orice negocieri, pentru a fi credibile, este necesar să fie susţinute de către Adunarea Naţională, cu ”obiectivul clar de a organiza alegeri prezidenţiale”.

Din 2017, Guvernul a eliberat zeci de opozanţi, ceea ce, potrivit unor ONG-uri ca Foro Penal, arată că este vorba despre deţinuţi politici pe care maduro îi foloseşte ca ”monedă de schimb” pentru a rămâne la putere.

Potrivit acestui ONG local în domeniul drepturilor omului, în venezuela există 478 de ”deţinuţi politici”, dintre care 107 sunt militari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.