Şeful Guvernului din Gibraltar a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri la 17 octombrie, în vederea pregătirii Brexitului, prevăzut la 31 octombrie, a acestui mic teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Gibraltarul va avea nevoie de o conducere stabilă şi puternică în vederea Brexitului, mai ales dacă există alegeri (anticipate) în Regatul Unit şi în Spania”, o ţară blocată politic de aproape cinci luni, a declarat luni Fabian Picardo, care a fost ales în al doilea mandat în 2015.

Alegerile pentru Parlamentul local, cu 17 mandate, care au loc din patru în patru ani, urmau să aibă loc la sfârşitul anului, însă nicio dată nu fusese stabilită în acest sens.

În referendumul din 2016, Gibraltarul a votat masiv în favoarea rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE).

”Noi nu vrem să părăsim UE, dar dacă o părăsim, şi puţin contează modul în care o părăsim, trebuie să fim pregătiţi”, a dat asigurări Picardo, al cărui partid laburist-socialist guvernează în coaliţie cu partidul liberal din 2011.

În cazul unei ieşiri a regatului din Uniune fără un acord (”no deal”), Gibraltarul, care are aproximativ 30.000 de locuitori, ar putea să aibă de suferit puternic de pe urma unei restabiliri a controalelor la frontiera cu Spania.

Mulţumită fiscalităţii sale avantajoase, Gibraltarul se bucură de o economie înfloritoare, susţintă de companiile de jocuri de bani şi de pariuri online.

Data alegerilor în Gibraltar coincide cu începerea unui summit de două zile la Bruxelles, care ar putea să fie ultima şansă în vederea finalizării unui acord între UE şi Londra înainte de datat Brexitului.

Un teritoriu cu o suprafaţă de 6,2 kilometri pătraţi, în extremitatea de sud a Peninsulei Iberice, pe care Spania l-a cedat în 1713 Coroanei britanice, Gibraltarul este revendicat de mult timp de madrid.

Colonia britanică vrea, însă, să rămână sub tutela Londrei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.