Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” cere plenului CSM să amâne discutarea aspectelor ce vizează Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţa cu privire la conformitatea înfiinţării acestei structuri cu dreptul european. În cazul în care conducerea CSM nu amână punctele respective, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, reprezentanţii asociaţiei cer membrilor CSM boicotarea şedinţei. Până acum, şedinţa plenului a fost amânată de mai multe ori, din lipsă de cvorum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere ordinea de zi din data de 17 septembrie 2019, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, conform căreia se doreşte validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie -15 iunie 209 şi numirea în funcţie a candidaţilor admişi precum şi validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai – 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, vă solicităm amânarea discutării acestor puncte de pe ordinea de zi până în momentul pronunţării unei hotărâri în cauzele conexate C-83/19, C-127/19 şi C-195/19 aflate în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi care vizează tocmai conformitatea înfiinţării acestei structuri de parchet cu standardele dreptului UE”, a transmis, marţi, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”.

Reprezentanţii Asociaţiei fac referire la faptul că o parte dintre întrebările preliminare adresate CJUE vizează existenţa şi funcţionare SIIJ.

”Dacă art 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană, în special necesitatea respectării valorilor statului de drept, se opune unei legislaţii prin care este înfiinţată şi organizată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, prin posibilitatea exercitării, în mod indirect, a unor presiuni asupra magistraţilor şi dacă principiul independenţei judecătorilor se opune înfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PICCJ, raportat la modalitatea de numire/revocare din funcţie a procurorilor care fac parte din această secţie, modalitatea de exercitare a activităţii în cadrul ei, modul în care este stabilită competenţa în corelaţie cu numărul redus de posturi al acestei secţii”, au mai transmis procurorii.

Aceştia reiterează ideea că opiniile organismelor internationale - Raportul ad hoc privind România (Greco-AdhocRep(2018)2) din 23.03.2018, Raportul de follow-up referitor la Raportul Ad hoc privind România (Greco-AdhocRep(2019)1) din 21.06.2019, opinia preliminară nr. 924/2018 a Comisiei de la Veneţia din data de 13.07.2018 – ”au fost în sensul desfiinţării SIIJ şi sublinierii caracterului de anomalie a unei astfel de structuri în cadrul sistemului judiciar”.

”Având în vedere că în cauzele conexate Consiliului Superior al Magistraturii i s-a solicitat prezentarea de observaţii şi faptul că, din datele apărute în mass-media, reiese că cel puţin observaţiile depuse de Comisia Europeană sunt în sensul unei încălcări a dreptului UE prin crearea şi operaţionalizarea SIIJ considerăm că o discuţie privind conducerea acestei instituţii şi structura sa de personal, la acest moment, nu este oportună şi poate constitui un obstacol suplimentar în punerea în acord a cadrului national cu o decizie care ar constata încălcarea dreptului european.În cazul în care conducerea Consiliului Superior al Magistraturii nu doreşte prorogarea discutării punctelor 2 şi 3 de pe ordinea de zi solicităm membrilor CSM, în mod individual, să nu participe la o astfel de dezbatere având în vedere principiul supremaţiei dreptului european şi rolului lor de garant al statului de drept şi al independenţei justiţiei”, au mai transmis reprezentanţii Asociaţiei.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este aşteptat să valideze, marţi, rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, la care adjunctul secţiei, Adina Florea, s-a situat pe primul loc. La şedinţele anterioare nu s-a întrunit cvorumul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.