Regizoarea Lila Avilés este prima femeie care ar putea reprezenta Mexicul la gala premiilor Oscar, filmul ei „La Camarista” fiind propunerea ţării latino-americane pentru o nominalizare, iar Uganda participă acum pentru prima dată în cursa pentru selecţia în categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, potrivit The Hollywood Reporter.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mexicul a ales lungmetrajul de debut al Lilei Avilés care a avut premiera la Festivalul de la Toronto 2018 şi s-a bucurat de cronici favorabile. Filmul spune povestea unei tinere care lucrează ca menajeră într-un hotel de lux din Ciudad de Mexico şi a fost premiat în 2018 la Festivalul de la Morelia.

Similar în anumite puncte cu „Roma” (2018) al mexicanului Alfonso Cuaron, premiat cu Oscar la categoria numită până anul acesta „cel mai bun film într-o limbă străină”, lungmetrajul explorează discrepanţele între clasele sociale din Mexic. 

„La Camarista” este propunerea Mexicului şi pentru nominalizarea la premiile Goya, acordate de Academia spaniolă de film.

Bolivia a selectat „Tu Me Manques” al lui Rodrigo Bellot, adaptare după piesa omonimă scrisă de cineast. Oscar Martinez interpretează rolul lui Jorje care încearcă să facă faţă sinuciderii fiului lui, Gabriel, şi porneşte din Bolivia conservatoare spre New York, pentru a-l întâlni pe Sebastian, iubitul fiului lui.

Acesta este al patrulea film al lui Bellot şi al doilea propus pentru nominalizare la Oscar. Primul a fost „Dependencia sexual” (2003). Este pentru a 11-a oară, din 1995, când Bolivia propune un film pentru nominalizare la premiile Academiei americane.

Chile a ales thrillerul politic „Araña”, de Andrés Wood. Acelaşi lungmetraj, cu María Valverde şi Mercedes Morán în distribuţie, este propus spre selecţie la premiile Goya. Filmul a avut premiera mondială la Toronto. Este al treilea al lui Wood propus de Chile pentru o nominalizare la Oscar - după „Violeta se fue a los cielos” (2011) şi „Machuca” (2004).

Producţia chiliană „Una Mujer Fantastica”, de Sebastian Lelio, a câştigat în 2017 trofeul categoriei, după ce „No” al lui Pablo Larrain a fost nominalizat în 2012. 

Filmul „Retablo” al lui Alvaro Delgado-Aparicio, lansat la Berlinala de anul acesta, a fost desemnat propunerea Peru. Lungmetrajul vorbit în quechua spune povestea unui băiat care încearcă să supravieţuiască într-o lume plină de violenţă. 

Peru propune filme pentru nominalizare la Oscar din 1968. În 2010, o producţie peruană a fost selectată - „La teta asustada”, de Clauda Llosa.

Africa de Sud a selectat „Knuckle City”, de Jahmil X.T. Qubeka, care vorbeşte despre masculinitatea toxică. Africa de Sud s-a regăsit între nominalizaţi în 2004, cu „Zulu” al lui Darrell Roodt, iar un an mai târziu, „Tsotsi” al lui Gavin Hood a câştigat trofeul Academiei.

Uganda a făcut anul acesta prima propunere pentru nominalizare la Oscar - „Kony: Order From Above” al lui T. Steve Ayeny. Inspirat din evenimente reale, „Kony: Order From Above” spune povestea a doi adolescenţi, Otti şi Aguti, care se îndrăgostesc în timpul intervenţiei armatei rezistenţei în nordul Ugandei.

Portugalia a ales „A Herdade”, de Tiago Guedes, dramă a cărei acţiune e plasată în a doua jumătate a secolului trecut. Filmul a avut premiera la Veneţia. În rolul principal a fost distribuit actorul de teatru Albano Jeronimo, aflat la prima partitură în film. Portugalia propune de patru decenii filme spre nominalizare însă nu a primit nicio selecţie.

România a propus pentru nominalizare lungmetrajul „La Gomera” al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov în rol principal.

Termenul limită pentru anunţarea propunerilor spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020 este 1 octombrie 2019. Academia americană de film va alege 10 producţii finaliste. Nominalizările vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020.

Cea de-a 92-a ediţie a galei de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 9 februarie 2020, la Los Angeles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.