Talibanii au ”autorizat” din nou Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să lucreze în Afganistan, după ce i-au ”interzis” să activeze în aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Talibanii, care exercită un control de facto asupra unor largi porţiuni din ţară, au anunţat duminică, într-un comunicat, că ”emiratul islamic restaurează garanţiile de securitate acordate CICR şi ordonă tuturor mujahedinilor (...) să fie atenţi la securitatea angajaţilor şi echipamentelor comitetului”.

CICR şi-a suspendat operaţiunile în aprilie, şi anume vizite la prizonieri şi îngrijirea răniţilor, după ce insurgenţii i-au retras, atât lui cât şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) garanţiile lor de securitate.

Şeful delegaţiei CICR în Afganistan Juan-Pedro Schaerer a anunţat, într-un mesajpostat pe Twitter, că ”discuţiile de la Doha (unde îşi au talibanii reprezentanţa) ne-au permis să restabilim o înţelegere reciprocă cu privire la situaţia umanitară în Afganistan şi activităţile CICR şi să ne continuăm activitatea umanitară neutră şi imparţială în ţară”.

Talibanii au ”interzis” deja activităţile CICR în august 2018, după care le-au restabilit în octombrie. Ei ar controla sau disputa forţelor guvernamentale aproape jumătate din ţară.

În comunicatul său, mişcarea anunţă că ”cele două părţi au convenit să revină la acordul iniţial (cu privire la garanţii de securitate) cu noi angajamente de ajutor umanitar”.

Talibanii fac acest gest la o săptămână după decizia lui Donald Trump de a abandona negocierile cu insurgenţii cu privire la o retragere a trupelor americane din Afganistan.

Această decizie a fost urmată de o escaladare verbală între preşedintele american şi insurgenţi, primul avertizând că Statele Unite vor ”continua” să-şi lovească adversarii, iar ceilalţi amintindu-i că ”Afganistanul este cimitirul imperiilor”.

Observatorii de la faţa locului se aşteaptă, de altfel, la o reintensificare a violenţelor, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale de la 28 septembrie. Talibanii neagă orice legitimitate puterii de la Kabul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.