Ministerul Finanţelor a anunţat că ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a avut vineri o întrevedere cu Pierre Heilbronn, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar discuţiile au vizat strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Discuţiile au vizat proiectele băncii în ţara noastră şi viitoarea strategie a BERD pentru perioada următoare, precum şi despre strategia naţională de dezvoltare a pieţei de capital în România”, informează Ministerul de Finanţe, într-un comunicat.

De asemenea, ministrul Finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a participat vineri, la Helsinki, la reuniunea Eurogrup în format extins şi la prima zi a reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), reuniuni organizate de Preşedinţia finlandezã a Consiliului UE.

Discuţiile în cadrul reuniunii Eurogrup în format extins au vizat instrumentul bugetar pentru convergenţã şi competitivitate (BICC), respectiv guvernanţa, modularea, finanţarea, metodologia de alocare, precum şi aranjamentele pentru statele neparticipante.

”În cadrul discuţiilor, ministrul român subliniat cã, în timp ce ţara noastrã susţine aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare, este important ca Programul de Sprijin pentru Reforme, în care BICC ar figura doar ca o componentã, sã se dezvolte echilibrat şi sã fie echitabil atât pentru statele din zona euro, cât şi pentru cele non-euro”, informează Ministerul de Finanţe.

Pe agenda primei zile a reuniunii informale a Consiliului ECOFIN au figurat teme ca ameninţãrile hibride şi rezistenţa infrastructurii pieţei financiare, consolidarea acţiunilor privind schimbãrile climatice şi relansarea proiectului Uniunii Pieţelor de Capital.

În ceea ce priveşte ameninţãrile hibride şi rezistenţa infrastructurii pieţei financiare, discuţiile din cadrul reuniunii au evidenţiat importanţa sectorului financiar în combaterea ameninţãrilor hibride şi de a impulsiona factorii politici în continuarea lucrãrilor în acest sens. 

În privinţa consolidãrii acţiunilor privind schimbãrile climatice, discuţiile au vizat stadiul acţiunilor în domeniul schimbãrilor climatice, rolul miniştrilor de finanţe în acest proces şi modalitãţi pentru creşterea implicãrii miniştrilor de finanţe în acţiunile în domeniul schimbãrilor climatice.

”În context, ministrul Teodorovici a amintit sprijinul României pentru implicarea miniştrilor finanţelor în discuţiile privind schimbãrile climatice, inclusiv prin participarea, prin MFP, la Coaliţia miniştrilor de finanţe împotriva schimbãrilor climatice, în calitate de observator. În acelaşi timp, ministrul român a atras atenţia cã punctul de plecare al acestei discuţii ar trebui sã fie recunoaşterea faptului cã ecologizarea implicã anumite costuri şi capacitatea economiilor noastre de a suporta aceste costuri este diferitã”, mai arată ministerul.

Nu în ultimul rând, miniştrii şi guvernatorii bãncilor centrale au discutat prioritãţile Uniunii Europene în domeniul Uniunii Pieţelor de Capital pentru urmãtorul ciclu instituţional, cu obiectivul identificãrii şi ajungerii la un acord asupra unui set de mãsuri practice care sã încurajeze integrarea transfrontalierã a pieţelor europene de capital, inclusiv mãsuri pe care statele membre le-ar putea pune în aplicare.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.