Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, consideră că actuala criză politică este rezultatul unei Constituţii disfuncţionale şi că este nevoie de o modificare amplă pentru a o face coerentă. El consideră că este ”o aberaţie” ca preşedintele să numească primul ministru şi apoi să nu mai poată avea pârghii de a scăpa de acesta. Paleologu susţine că CCR este în ultima vreme în gravă derivă aceasta fiind cauzată de clasa politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Ne dăm seama cu toţii cât de disfuncţională este Constituţia actuală pentru că am văzut ce a produs în timp, inclusiv criza actuală. Criza actuală este un rezultat al unei Constituţii disfuncţionale, avem un sistem politic disfuncţional şi asta ţine de anumite contradicţii de logică constituţională”, a declarat Paleologu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El consideră că este nevoie de o abordare a întregii Constituţii pentru a o face coerentă.

“Dacă ne apucăm de o reformă a Constituţiei, e important ca ea să schimbe nu doar, vorba lui Caragiale, doar pe ici, pe colo, e nevoie de o abordare a întregii Constituţii pentru a o face coerentă. Vă dau câteva exemple de incoerenţă. Faptul că preşedintele numeşte primul ministru şi după aia nu se mai poate descotorosi de el, e o aberaţie. Iorgovan şi ceilalţi care au făcut Constituţia, au copiat Constituţia franceză a lui De Gaulle şi au copiat-o cu greşeli. Ştiţi cum sunt elevii la şcoală copiază de la altul, dar mai bagă acolo nişte greşeli ca să nu se prindă proful. Sunt nişte incoerenţe în Constituţia noastră”, a explicat candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.

El spune că o altă problemă a Constituţiei este legată de faptul că practic nu pot fi declanşate alegeri anticipate.

“Alt exemplu este această imposibilitate practică de a avea alegeri anticipate ori alegerile anticipate sunt un instrument extrem de important pentru a ajusta Parlamentul şi opinia publică pentru că sunt situaţii, cum e cazul de faţă, în care ai o prăpastie, un hău, între Parlament şi popor. În momentul de faţă, în România, avem o prăpastie între Parlament şi popor, între guvern şi popor. Ori, alegerile anticipate sunt un mecanism pentru a salva democraţia de o asemenea criză gravă”, a menţionat Paleologu.

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale spune că în ultima vreme Curtea Constituţională este într-o gravă derivă, iar acest lucru a fost cauzat de clasa politică.

“Rolul Curţii Constituţionale, iarăşi e o temă pe care vreau să o abordăm în această campanie electorală, e foarte important să discutăm pe şleau despre faptul că, din păcate, Curtea Constituţională în ultima vreme este într-o gravă derivă şi trebuie corectată această derivă. Deriva Curţii Constituţionale are cauze în politic, să ne înţelegem, în lumea politică. Clasa politică a generat situaţiile absurd de la Curtea Constituţională”, a mai spus candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.

Întrebat despre relaţia pe care şi-ar dori-o cu Rusia, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu a răspuns: “În relaţiile cu o mare putere, muzica o face marea putere. Mi-aş dori foarte mult ca Vladimir Putin să fie mai prietenos faţă de România. Aţi văzut şi dumneavoastră că unele declaraţii ale ambasadorului rus la Bucureşti nu arată o mare dorinţă de prietenie. Îmi pare rău, eu sunt un mare admirator al culturii ruse, este o cultură formidabilă, dar din păcate, în ultimii ani într-adevăr atitudinea Rusiei faţă de noi nu e prea prietenoasă. Cred că e bine să avem o relaţie mult mai bună din punct de vedere politic, am o deschidere totală pe tema asta, dar e foarte clar unde ne situăm noi. Noi vrem în Nato, vrem să fim protejaţi de Nato, vrem scutul de la Deveselu, astea sunt datele problemei. În rest discuţia e deschisă, bunăvoinţa este totală atâta numai să vrea preşedintele Putin o relaţie cât mai bună cu noi, cu Polonia, cu ţările baltice, cu toate aceste ţări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.