Premierul britanic Boris Johnson înfrunta joi critici acerbe, după publicarea unui dosar guvernametal potrivit căruia un Brexit fără acord (”no deal”) ar putea provoca tulburări şi penurii de medicamente şi hrană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iar apelurile se multiplicau în vederea reconvocării Parlamentului, suspendat la iniţiativa premierului până la 14 octombrie, cu două săptămâni înaintea datei prevpzute a ieşirii din Uniunea Europeană (UE).

”Documentele confirmă riscuri grave ale unui Brexit fără acord (no deal)”, a declarat Keir Starmer, însărcinat cu Brexitul în cadrul Partidului Laburist, principala formaţiune de opoziţie.

”Este important ca de-acum Parlamentul să fie rechemat, să aibă ocazia să examineze aceste documente şi să ia toate măsurile necesare în vederea blocării unui Brexit fără acord”, a subliniat el.

”Aceste documente sunt partea de deasupra apei a aisbergului. Dacă domnul Johnson nu ar fi închis Parlamentul, deputaţii l-ar fi luat la întrbări”, a reacţionat Tom Brake, deputatul însărcinat cu Brexitul în cadrul Partidului Liberal Democrat (Lib-dem, eurofil).

După ce a fost obligat prin vot de Parlament, Guvernul a publicat miercuri seara un dosar oficial care prezintă, potrivit Downing Street, ”cel mai rău scenariu” al impactului economic şi social al unui Brexit fără acord.

Acest scenariu este avut în vedere de către Boris Johnson, care s-a angajat să scoată ţara din UE ”cu orice preţ” la 31 octombrie, în pofida faptului că Parlamentul a adoptat o lege care-l obligă să ceară UE o amânare de trei luni a Brexitului, pentru a evita un ”no deal”.

Documentul - intitulat "Operation Yellowhammer" - prevede ”proteste şi contraproteste”, ”un risc de tulburări publice şi tensiuni comunitare”.

”FĂRĂ PRECEDENT”

Dominic Grieve, un deputat rebel expulzat din Partidul Conservator (Tories) consideră că acesta este ”fără precedent”. ”Chiar dacă suntem pregătiţi pentru un «no deal»”, repercusiunile sale sunt ”extrem de dure şi costisitoare”, iar ”oamenii ar trebui să ştie ce tip de perturbare va cauza un «no deal»”, a declarat el la postul de radio BBC4.

”Guvernul ia tone de măsuri pentru a atenua” consecinţele unui asemenea scenariu, a replicat ministrul Apărării Ben Wallace la acelaşi post. ”Există reuniuni zilnic”.

Autorităţile britanice prevăd perturbări pe tremen scurt în 12 domenii-cheie, între care aprovizionarea cu apă şi hrană, sănătatea, transporturile şi frontierele.

Până la 85% dintre transporturile britanice ar putea să nu fie în măsură să răspundă criteriilor controalelor vamale franceze, antrenând o scădere cu ”40 până la 60% a nivelului actual” al circulaţiei. Aceste perturbări ar putea dura trei luni şi ”avea un impact asupra aprovizionării cu medicamente şi material medical” şi asupra produselor proaspete.

În problema sensibilă a frontierei dintre Irlanda de Nord, o provincie britanică, şi Republica Irlanda, un stat membru UE, documentul estimează drept ”neviabil” proiectul lui Boris Johnson de a nu restabili controale fizice, ”din cauza unor importante riscuri în planurile economic, juridic şi biosecurităţii”.

Irlanda pregăteşte, la rândul său, un buget în 2020 fondat pe ipoteza unui ”no deal”, a anunţat miercuri ministrul său de Finanţe Paschal Donohoe, subliniind ”incertitudinea şi lipsa de claritate cu privire la calendar şi forma” Brexitului.

În august, The Sunday Times a obţinut şi dezvăluit o copie a Operation Yellowhammer, afirmând că documentul menţiona repercusiunile ”cele mai probabile” ale unui ”no deal”.

Downing Street a dat asigurări că era pe cale ”să actualizeze” documentul, datat 2 august.

RECURS ÎN JUSTIŢIE

Contestat în Parlament, Boris Johnson mizează pe organizarea unor alegeri legislative pentru a obţine o nouă majoritate şi mână liberă să negocieze cu UE la summitul european de la 17 şi 18 octombrie. El a încercat în două rânduri, însă zadarnic, să obţină adoptarea unei legi care prevedea un scrutin la 15 octombrie.

Guvernul este contestat de asemenea în tribuale.

Justiţia nord-irlandeză a examina joi o nouă cerere de blocare a strategiei cu privire la Brexit.

Curtea de Apel de la Edinburgh a găsit miercuri ”ilegală” închiderea Parlamentului. Guvernul a anunţat că vrea să facă apel la Curtea Supremă, iar până la audiere Parlamentul rămâne suspendat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.