Daniel Johnston, figură emblematică a rockului alternativ, a murit la vârsta de 58 de ani, a anunţat fratele şi managerul său Dick Johnston, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Interpretul, compozitorul şi desenatorul american a construit, în aproape 40 de ani, un univers poetic unic, cu utopii copilăreşti, probleme de comunicare şi dragoste pierdută.

Enigmaticul compozitor, interpret şi artist vizual a revenit, în ultimele luni, de mai multe ori la spital pentru probleme renale, a indicat Dick Johnston, însă moartea sa a fost ''neaşteptată''.

"Nu mai departe de ieri, moralul lui era bun (...) arăta şi se simţea cu adevărat bine", a precizat el.

Beatles, super-eroii din benzile desenate Captain America, fantoma Casper sau King Kong s-au aflat printre eroii recurenţi din compoziţiile sale de multe ori artizanale, între genurile pop şi country, combinând reuşit puterea melodică şi drama.

Marcat pe de o parte de educaţia puritană, dar şi de cultura pop, Daniel Johnston s-a luptat ani la rând cu sindromul maniaco-depresiv.

Născut în 1961, la Sacramento, California, pasionat de la cea mai fragedă vârstă de desen, dar şi de pian, apoi de chitară, el şi-a înregistrat din adolescenţă propriile compoziţii pe casete pe care le schimba cu alţi prieteni muzicieni. După liceu, el şi-a consacrat o bună parte a timpului desenului, dezvoltând un stil foarte apropiat de cel al benzilor desenate, şi compoziţiei. 

''Songs of Pain'', primul său album de studio, a fost lansat în 1981.

Formaţiile Sonic Youth, Yo La Tengo, The Pastels sau Kurt Cobain s-au aflat printre numeroşii săi admiratori. Douăzeci dintre aceştia (Teenage Fan Club, Beck, Mercury Rev, Calvin Johnson...) i-au adus un omagiu într-un album dublu, în 2004.

După mai multe internări la spitalul de psihiatrie, la sfârşitul anilor '80, Daniel Johnston a semnat cu casa de discuri independentă Shimmy Disc, care i-a deschis porţile scenei internaţionale. A înregistrat cu Jad Fair, cântăreţ şi chitarist din Half-Japanese ("It's Spooky"), apoi două albume de studio, "1990" şi "Artistic Vice" (1992). Succesul de critică i-a permis să semneze în 1994 cu Atlantic, lansând "Fun". 

După o lungă perioadă marcată din nou de problemele sale de sănătate, Johnston a revenit în 2001 cu albumul ''Rejected Unknown'', urmat în 2003 de ''Fear Yourself''. Acum doi ani, artistul a susţinut ultimul său turneu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.