"Atilla Bartis. Pe insule", o nouă expoziţie de fotografie contemporană maghiară, cea de-a doua manifestaţie înscrisă în parteneriatul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti, va fi deschisă pe 17 septembrie, la ora 19.00, în Rotonda Auditoriumului MNAR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment vor fi prezenţi arh. Liviu Constantinescu, directorul muzeului, Kósa András László, director al Institutului Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti, Brendus Réka, director în cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum şi istoricul de artă Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei.

În anul 2018, publicul bucureştean a avut ocazia să admire operele artistului Korniss Péter, care a prezentat în special fotografii documentare inspirate de activităţi din viaţa satului de astăzi. Anul acesta, vizitatorii vor cunoaşte un alt fotograf care fascinează pe de o parte prin tematică, dar şi prin forţa de expresie a imaginilor: Bartis Attila. Acesta va aduce în prim-plan experienţele de viaţă şi poveştile din spatele imaginilor.

Privind fotografiile sale, vom ajunge să înţelegem cum artistul "crede în puterea de abstractizare a alb-negrului, în transcendenţa luminii, în sensul metaforic al umbrelor”, după cum mărturiseşte curatorul expoziţiei, istoricul de artă Petrányi Zsolt.

Bartis Attila este mai bine cunoscut din ipostaza de scriitor, în ultimele trei decenii dedicându-se cu predilecţie scrisului, însă activitatea sa fotografică a început înainte de cariera literară. A studiat fotografia, iar portretele sale au atras atenţia criticilor încă din anii `90. Propuse de autor sub titlul "Pe insule", "operele se leagă de Insula Java, de acel mediu unde artistul trăieşte şi creează (ca şi la Budapesta) într-o mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste. Lumea acestei insule îndepărtate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezintă celor de-acasă ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experienţe de viaţă. Este locul unei existenţe şi al unui mod de gândire dispărute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om şi natură profită încă de puterea elementară, originală a miticului", scrie Petrányi Zsolt.

Petrányi Zsolt este istoric de artă, curator şi profesor universitar. A absolvit Universitatea Eötvös Lóránd din Budapesta. Începând cu 2005, timp de cinci ani a fost directorul general al galeriei Műcsarnok, din 2011 fiind profesor la International Business School din Budapesta. În prezent conduce Colecţia de Artă Recentă din cadrul Galeriei Naţionale a Ungariei. Muncii sale curatoriale se datorează numeroase expoziţii din Ungaria şi din străinătate, printre altele organizând şi expoziţia Peace on Earth a pavilionului maghiar la cea dea 57-a Bienală de la Veneţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.