Trei cetăţeni australieni au fost arestaţi în Iran, a anunţat miercuri Guvernul australian, un anunţ care intervine după o serie de arestări ale unor occidentali de către Teheran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, doi dintre cei trei ar avea de asemenea cetăţenie britanică.

Ziarul scrie că este vorba despre o universitară britanică ce predă în Australia şi care ar fi fost arestată în urmă cu mai multe luni şi despre o bloggeriţă engleză care călătorea în Iran împreună cu partenerul ei de naţionalitate australiană. Aceştia doi din urmă ar fi fost arestaţi în urmă cu câteva săptămâni, însă informaţia a fost făcută publică abia acum.

Potrivit cotidianului, Guvernul britanic ar purta negocieri diplomatice foarte discrete, inclusiv în vederea eliberării australianului.

O sursă de la Ministerul britanic de Externe a confirmat pentru ziar că ”oferă o asistenţă consulară familiilor celor trei australieni deţinuţi în Iran”.

Ministerul nu a precizat, în acest stadiu, dacă au fost reţinute acuzaţii împotriva celor trei australieni.

Anunţul acestor arestări intervine după ce premierul australian Scott Morrisson a anunţat în august o contribuţie ”modestă” a ţării sale la misiunea aeronavală condusă de desfăşuară de Statele Unite, Marea Britanie şi Bahrain în vederea protejării navelor comerciale în Strâmtoarea strategică Ormuz, după o serie de atacuri vizând petroliere în regiune.

Mai mulţi străini, majoritatea cu dublă naţionalitate, sunt încarceraţi în prezent în Iran.

Aceste detenţii sunt un mijloc de presiune al Teheranului, într-un context de degradare a relaţiilor între Iran şi ţările occidentale, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi impunerea unor sancţiuni economice dure Republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.