Influentul lider şiit irakian Moqtada Sadr s-a întâlnit în Iran cu liderul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, o întrevedere rară, pe fondul unor disensiuni între lideri şiiţi în Irak, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul, marele vecin al Irakului, este împreună cu Statele Unite una dintre cele două puteri care acţionează la Bagdad, prin internediul lui Ghassem Soleimani, generalul însărcinat cu oeraţiuni externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, care se duce cu regularitate în Irak şi a jucat un rol major în lupta împotriva Statului Islamic (SI).

Moqtada Sadr, versatil, dar un foarte influent politician şi fost lider al unei temute miliţii, s-a întâlnit cu generalul, cu ayatollahul Khamenei, cu şeful justiţiei iraniene Ebrahim Raissi şi alţi oficiali în cadrul unei ceremonii, marţi, cu ocazia Ashura, una dintre cele mai importante comemorări şiite, potrivit presei de stat iraniene.

Difuzarea unor imagini cu Moqtada Sadr în Iran în timpul acestui pelerinaj, pe care milioane de şiiţi din întreaga lume îl efectuează la Kerbala, în Irak, a provocat o polemică în ţara sa.

În presa locală şi pe reţele de socializare, unii apreciază că Iranul l-a ”convocat” pe turbulentul lider şiit, care s-a dus în Arabia Saudită, marele rival regional al Teheranului, în urmă cu doi ani şi a refuzat să se alieze cu tabăra cea mai proiraniană în vederea formării Guvernului, în urma alegerilor legislative din mai 2018.

Alţii, în schimb, consideră că această vizită şi aceste întâlniri la vârf sunt semnul că Teheranul a ales să-l susţină mai degrabă pe Moqtada Sadr decât tabăra Fatah, o alianţă a unor foşti combatanţi ani-SI, care provin în majoritatea lor din rândul unor miliţii şiite proiraniene.

În urmă cu o săptămână, Moqtada Sadr, care a devenit vestitorul unor manifestaţii anticorupţie şi ale cărui tweeturi sunt urmărite îndeaproape în Irak, a lansat pe această reţea de socializare o campanie împotriva celei mai dure linii a acestei alianţe, pe care o acuză că vrea să doboare ”statul de drept” pentru a crea un ”stat paria”.

El s-a declarat pregătit să-şi retragă - aşa cum a mai făcut în trecut cu alte cabinete - susţinerea acordată Guvernului.

Ashura, care comemorează martiriul imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed, a fost îndoliată marţi la Kerbala prin moartea a cel puţin 31 de persoane într-o busculadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.