Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că îşi păstrează speranţa unui acord între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE) privind Brexitul, în pofida unor incertitudini cu privire la situaţia politică de la Londra, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Merkel, care a abordat subiectul Brexitului într-un discurs în Parlamentul german, s-a declarat ”ferm convinsă că avem încă toate şansele să reuşim în mod ordonat”, adică la un acord.

”Iar Guvernul german se va angaja până în ultima zi pentru ca acest lucru să fie posibil”, a insistat ea în cursul unor dezbateri cu privire la bugetul pe 2020 în Bundestag.

Cancelarul conservator a subliniat însă că Germania ”s-a pregătit totodată în cazul unei plecări dezordonate”.

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat că vrea să depună eforturi pentru a ajunge la un acord cu UE până la summitul european de la 17-18 octombrie, după o serie de dezavuări usturătoare în Camera Comunelor, inclusiv pierderea majorităţii, care se opun strategiei sale a unui Brexit cu orice preţ.

Marţi, liderul conservator, care vrea Brexitul la 31 octombrie, a trimis Parlamentul în vacanţă cu forţa timp de cinci săptămâni, o măsură foarte controversată.

Opoziţia britanică vrea să se asigure că perspectiva unui ”no deal” şi haosul economic pe care l-ar crea sunt îndepărtate şi că Brexitul va fi amânat cu trei luni, în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, aşa cum a stabilit Parlamentul prin vot săptămâna trecută.

Boris Johnson vrea să renegocieze dispoziţia numită ”backstop” (”plasă de siguranţă”) privind frontiera irlandeză, un dosar foarte sinsibil.

Londra şi Bruxellesul nu reuşeşsc să se înţeleagă asupra felului în care să menţină această demarcaţie după Brexit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.