Ucraina trebuie să nu aibă încredere în Rusia nici măcar după schimbul de prizonieri de sâmbătă, perceput ca un semn al unei potenţiale destinderi între cele două ţări, a avertizat marţi cineastul ucrainean Oleg Senţov, unul dintre prizonierii eliberaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte dorinţele de pace ale Rusiei, lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar. Nu credeţi în acest lucru”, a declarat pentru presă cineastul, eliberat sâmbătă împreună cu alţi 34 de prizonieri ucraineni.

Relaţiile între Kiev şi Moscova traversează o criză fără  precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de izbucnirea unui război cu separatişti proruşi în estul Ucrainei, soldat cu 13.000 de morţi.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe separatişti cu scopul de a-şi păstra vecinul sub tutelă şi de a-l împiedica să adere la NATO. Respingând aceste acuzaţii, Rusia şi-a exprimat speranţa ”normalizării” relaţiilor cu Kievul în urma alegerii preşedinte, în aprilie, a fostului umorist Volodimir Zelenski.

Senţov - care a devenit în cei cinci ani de încarcerare un simbol pentru Kiev prin rezistenţa sa în faţa Moscovei - consideră că ”acest lucru nu înseamnă că Rusia este pregătită să dea drumul Ucrainei, să dea înapoi Crimeea şi Donbasul”, regiunea separatistă din est.

Vladimir ”Putin nu va da înapoi Crimeea. Îi este mai simplu să dea Kremlinul decât Crimeea”, a subliniat cineastul în vârstă de 43 de ani, părând calm şi sigur pe sine în prima sa conferinţă de presă de după ce a fost eliberat.

Ucraina nu va putea restaura controlul asupra peninsulei decât după ”schimbarea de regim inevitabilă în Rusia”, a apreciat el, subliniind că ”speră să vadă” acest lucru.

Originar din Crimeea, Senţov a fost arestat acasă după ce a protestat faţă de aceastăanexare. El a fost condamnat la 200 de ani de detenţie într-un lagăr în regiunea arctică rusă cu privire la pregătirea unor ”atacuri teroriste”. Cazul său a provocat o mobilizare internaţională, la care au participat numeroase personalităţi din cinemtografie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.